Христо Иванов има амбицията в следващия парламент да поиска мандата заедно с Петков и Василев

https://www.24chasa.bg/novini/article/10170339 www.24chasa.bg
ХРИСТО ИВАНОВ

Кирил Петков и Асен Василев казаха ясно, че ще свършат с ролята си на министри и тогава ще обявят политическите си намерения. В момента, в който стане ясно, че те излизат на политическия терен, ние ще ги поканим на разговор, за да намерим онази формула, която да доведе до максимално консолидиране и надграждане, с амбицията заедно да поискаме мандата за това дълбокото трансформиране в България да се случи на базата на едно сигурно мнозинство. И съм много оптимистично настроен, че това ще се случи.

Това каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов пред Георги Любенов в "Денят започна" по БНТ.

"Нямаме причина нито да се страхуваме, нито да подхождаме критично към един подобен бъдещ проект. Кирил Петков, Асен Василев и техния екип са наши съмишленици. Ние работим с тях, подкрепяме ги и работим в една посока. И очакваме само надграждане. Наша задача, като представители на демократичната общност, е да гарантираме, че тази нейна консолидация, която постигаме за първи път от 2005 г., ние трябва да удържим тази тенденция и да опазим демократичната общност цяла от разделение. Но същевременно има перспектива за много сериозно надграждане с едно взаимодействие с тях", обясни Иванов.

Тези хора показаха за кратко време, че имат собствен почерк и поведение.Това са образовани и възпитани хора,  заедно гледаме в една посока, добави другият съпредседател ген. Атанас Атанасов на въпрос дали президентът Румен Радев стои зад подобен проект.

Интрига е да се говори за взаимодействие с хората на Радев. Радев си има собствените избори, ние се явяваме на парламентарни избори. И претендираме за това да намерим онази формула на концентрация на демократичните сили, която да поиска властта, каза ген. Атанасов. Това ще направим заедно. И съм убеден, това са образовани и възпитани хора, вчера си говорих в парламента с финансовия министър - гледаме в една посока, допълни той.

Запитан дали ако Петков и Василев не направят партия, ДБ би ги поканила в листите си, Иванов отговори: Не искам да влизам в тази технология. Те имат да вземат своите решения. Очевидно е, че се отваря пространство за този вид политика - много ясно прицелена към промяна и модернизация, високо амбициозна, същевременно прицелена към смела конфронтация с конкретни проблеми. Това е политиката на ДБ.

Пространството, общественото търсене за такъв тип лидерство, за обединение, колективна игра, за атакуване на конкретни проблеми и за модернизация - има търсене. как ние ще намерим формулата - дали с тяхно участие, в какво качество и т.н., това е нещо, което ще решим. Големият въпрос тук е, че ДБ е онази сила, която ясно и последователно разширява своята подкрепа със своето поведение, и която може да сложи на масата ясна заявка за различна реализация на мандата, обясни Иванов. И напомни, че в този парламент не е имало мандат на ДБ.

В следващия парламент, когато получим мандат за управление, ще покажем как се събира, допълни ген. Атанасов. Според него ИТН не са успели, защото не знаят как да го направят. Първо трябва ясна програма на масата, трябва да се разберем които са политическите ни цели, които да постигнем при едно управление заедно, да се споразумеем по тях и след това да видим хората, но да са хора, които са се доказали, допълни той. Главата на изпълнителната власт трябва да е човек с характер, доказал, че има способности да управлява процеси, каза Атанасов. И питан кой според него е достоен за премиер, той посочи - Христо Иванов.

Много е важна технологията на съставянето на едно стабилно мнозинство, която изключва плаващия елемент, който е рецепта за корупция, отвърна Иванов. Важно е да съумеем от многото различни елементи, които избирателят праща в парламента, именно да не позволим концентрация на властта в едни ръце, защото видяхме, че това води до корупция и авторитаризъм. Начинът това да не се случи, да няма никой, който да има бухалка в ръцете си и да корумпира, е всички лица да са в една кошница, обясни той.

И допълни, че се изисква технология от това разнообразие да се сглоби нещо целенасочено, което да може да постига резултат. Напомни, че в ДБ има истинска мажоритарност. Ние знаем формулата как от много различни каузи и лидери може да се сглоби нещо, което работи заедно, ДБ го доказва. И в резултат на това ние имаме много фигури, които могат да изпълняват лидерска роля в най-различни качества, допълни Иванов. Ние няма да го посочваме отсега, защото това е въпрос на разговори.

Три години бяха нужни, след падането на Тодор Живков, за да може демократичните сили да заемат позиции. Сега след падането на охранителя на Живков очаквате всичко да се промени за 3 месеца, коментира ген. Атанасов. Парламентът е раздробен. Изисква време диалогът да стане по-настъпателен.

Оставям с впечатление,че Корнелия Нинова и нейното обкръжение искат да бъдат признати за активни бойци, допълни ген. Атанас Атанасов.

"Ако Демократична България получи мандат, ще покажем как се води диалог и съставя правителство и предлага на партньорите да го подкрепят. В този парламент "Има такъв народ", имаха вариант за правителство,но те не искаха. БСП имаха желание, нямаше как."