Кристалина Георгиева: Трябва преструктуриране на икономиката

https://www.24chasa.bg/novini/article/10171381 www.24chasa.bg
Кристалина Георгиева

"В живота си видях много страни в отчайващо състояние, при които условията на живот стават по-добри. В по-голямата си част светът върви към по-добро, въпреки че има връщания, завои и дори най-страшното - войни." Това заяви управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева в предаването "Говори сега" по БНТ.

Ние, българите, сме като всички останали - имаме прекрасни моменти, но и национални трагедии. Надявам се, че българите отново ще бъдат страна, в която децата ще искат да живеят там, където са се родили, каза тя.

Георгиева даде пример с държави, които са били бедни и сега минават за богати - Швеция и Финландия. Общото между тях е уважението към закона, много добра система на образование и добра инфраструктура, което днес включва и дигитална инфраструктура. За всяка страна, която иска да стане по-богата, тези три условия трябва да са налице, категорична е Георгиева.

Бившият еврокомисар добави, че това, от което се страхува, е дали човечеството ще се справи с климатичните изменения. В същото време смята, че пандемията е помогнала на хората да мислят и да осъзнаят тази опасност.

Като цяло Кристалина Георгиева е оптимист за бъдещето. Първото, което я води към това, е случилото се в тежката криза, в която все още минава световната икономика - възможност учените да намерят решение на проблема. За кратко време изобретиха ваксини и дадоха възможност на хората да живеят като преди.

"Второто - бързо и координирано се взеха действия да се предотврати това, което щеше да е тоталният крах световната икономика", добави Георгиева. Предоставиха се финансови помощи на бизнеса и на хората, за да функционират. Тази координирана дейност е гигантска по мащабите си - 16 трилиона долара фискална помощ.

"Третата причина за оптимизъм е, че виждаме едно отрезвяване на света. Много се опасявах, че темата за климатичните изменения ще отпадне. Но не стана, защото хората осъзнаха колко сме взаимно зависими от майката природа", коментира още Кристалина Георгиева пред Даниела Кънева.

На въпрос как може да се преодолее разминаването между богатите и бедните страни, управляващият директор на МВФ заяви: "Емитирането на 650 милиарда долара беше общо решение. Случи се с над 95% от гласовете на нашите членове в рамките на много кратко време", каза още тя. Така били подпомогнати по-слабите членове.

Според нея предизвикателствата са шанс да се коригира траекторията на икономическото развитие.

Георгиева си дава сметка, че предлаганите решения не са лесни. Едно от тях е да се сложи цена на въглеводородните емисии и тя да расте. По данни на МВФ средната цена е 3 долара на тон. До края на десетилетието трябва да стане поне 75 долара на тон. Трудно решение, защото се посреща със съпротива. Затова е важно да се направи умно - канадците и шведите го правят умно и запазват подкрепата на населението си за това, което трябва да се направи - каза още Георгиева.

Второто трудно решение е да се инвестира в повече и по-бързо в преструктуриране на икономиката, така че данъците, които плащат хората, да отиват не за асфалт и цимент, а за "умни" сгради, по-добри възможности за свързване с интернет, така че повече работа от вкъщи да се върши. Тези инвестиции са много важни и за България, ЕС предоставя големи възможности за страната.

Третото, без което не можем, да сме чувствителни към това, че някои хора и части от икономиката страдат повече от такава трансформация, а други - печелят. Трябва да се изравни печалбата и загубата. Не може да е за сметка на миньора, който си губи работата."

Управляващият директор на МВФ добави, че Фондът предлага и развива решения на проблема защо някои страни привличат повече ресурси, а други - по-малко. Първото условие да отидат повече инвестиции е вътре да има уважение към закона, прозрачни контракти, да няма корупция. МВФ подкрепя тези политики. Освен това се стреми да има данъчна система в света, която да дава по-справедливо разпределение на приходите от данъци. Подкрепяме универсален корпоративен данък - да не се получава така, че компанията майка да получава приходите", заяви бившият еврокомисар. Ако коригираме това, ще има повече възможности за развитие.

Това може да стане, ако страните имат воля да създадат такава обстановка за инвестиране, коментира тя.