Живков притеснен за газовата връзка с Гърция, акционерите потвърждават – ще спазим сроковетe

https://www.24chasa.bg/novini/article/10171629 www.24chasa.bg
Министърът на енергетиката Андрей Живков, гръцкия му колега Костис Скрекас, посланикът на САЩ Херо Мустафа. обсъждат българо-гръцката газова връзка.

Министърът на енергетиката Андрей Живков е изразил сериозните си притеснения от натрупаното закъснение в строителството на българо-гръцката газова връзка. Това е станало по време на среща с гръцкия му колега Костис Скрекас, в която е участвала и посланикът на САЩ Херо Мустафа. Това е станало в Солун в рамките на Петия енергиен форум за Югоизточна Европа.

“Правителството оказва пълно съдействие на изпълнителите за ускоряване на строителството", е подчертал министър Живков. Благодарение на тази подкрепа успешно е завършено преминаването по река Марица и язовир Студен кладенец.

Акционерите в проектната компания ICGB, която е собственик на газопровода IGB, са потвърдили ангажимента строителството да бъде физически завършено до края на тази година. Според последния актуализиран график търговската експлоатация на връзката трябва да започне от средата на следващата година.
Министрите Живков и Скрекас са потвърдил пълната си ангажираност към развитието на проекта, който е ключов за енергийната диверсификация в региона.
По-рано, в рамките на форума, министърът на енергетиката на България е изтъкнал развитието на газовата инфраструктура в България като добър пример за укрепване на регионалната междусистемна свързаност и подобряване на енергийната сигурност. Той е посочил, че сред най-важните проекти са интерконекторът Гърция – България и терминалът за втечнен природен газ край Александруполис. Чрез тях регионът ще разполага с достъп до различни източници и маршрути за доставка на природен газ.
Като част от развитието на Южния газов коридор, чрез тази българо-гръцката газова връзка държавите от Югоизточна и Централна Европа ще имат достъп до алтернативни доставки от Каспийския регион и възможност за внос на втечнен природен газ.
Той е говорил и за регионалните инфраструктурни проекти, сред които ключов е Вертикалния газов коридор за доставки на газ от юг към север. Газопроводът Eastmed ще осигури достъп на страните от региона до газови находища в Кипър, Израел и Източното Средиземноморие.