Митева: НСО се ползва за престиж - затова редуцираме кръга на охраняваните

https://www.24chasa.bg/novini/article/10172914 www.24chasa.bg
Митева с началника на службата Емил Тонев.

Промените в Закона за НСО не са насочени към служителите, те бяха продиктувани от стремежа за осигуряване и редуциране на кръга на охраняваните от службата лица, заяви председателят на Народното събрание Ива Митева, която участва в честването на 142 години от създаването на службата.

"Основната дейност на НСО е охранителната, а не да се ползва като символ на престиж и на социално състояние", аргументира се тя. Според нея целта на предложените изменения е да се осигури по-висока прозрачност в работата на службата, по-голямо доверие на обществото към нея и по-добро управление. 

Председателят на Народното събрание присъства на празничния водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от Мелнишкия епископ Герасим, пред параклиса „Св. Георги Победоносец“ и положи цветя пред Паметния знак на служителите на НСО, достойно изпълнили дълга си.

Премиерът Янев също присъстваше на празника на службата.
Премиерът Янев също присъстваше на празника на службата.

"Вече 142 години Националната служба за охрана гарантира сигурността и неприкосновеността на най-висшите публични длъжности в държавата, за да могат те да осъществяват своите конституционни правомощия -  посочи председателят на Народното събрание. - Смятам, че вие трябва да бъдете равно отдалечени от всички власти, вие с чест и достойнство трябва и изпълнявате своите задължения."

В словото си тя припомни, че с указ на княз Александър Батенберг, обнародван в Държавен вестник на 15 септември 1879 г., се създава първата охранителна структура в България.

"Вече 142 години тя осигурява неприкосновеността на местата и лицата, отговорни за управлението на държавата и недопускане посегателство върху живота им и ограничаване на възможностите им да изпълняват задълженията си, което е въпрос на национална сигурност - подчерта тя. - В последните няколко месеца аз видях едни смели и силни мъже, които с чест и достойнство изпълняват своите задължения."

На церемонията по отбелязване на 142 години от създаването на НСО присъстваха премиерът Стефан Янев, генерали, офицери, сержанти и служители.