Синът на Станко Тодоров: Живков не унищожаваше докрай враговете си

https://www.24chasa.bg/novini/article/10173306 www.24chasa.bg
Калин Тодоров е син на бившия премиер и председател на Народното събрание Станко Тодоров.

Баща ми бе лоялен, нашето семейство живееше скромно в сравнение с Людмила Живкова, с Иван Славков - изглеждахме по друг начин, това според Живков изглеждаше като флирт с народа, разказа Калин Тодоров, син на бившия министър-председател Станко Тодоров от соцвремената, в предаването на БНТ "Говори сега". 

Според него Тодор Живков бил доста хитър човек, който никога не унищожавал докрай враговете си. 

Той никога не би допуснал грешката на Борисов да унищожи Цветанов, за да не си създава изкуствени врагове, аргументира се Тодоров. 

Тодор Живков в последните си години. СНИМКА: РУМИ ТОНЕВА
Тодор Живков в последните си години. СНИМКА: РУМИ ТОНЕВА

"Кървавата революция в Румъния бе театър. Извън разстрела, тя бе съвместна операция на КГБ и ЦРУ - около 500 млади руснаци офицери от КГБ и съвместно с ЦРУ правят цялата подготовка - разказа Тодоров. - У нас ЦРУ благосклонно наблюдаваше какво се случва, това бе уговорено между Горбачов и Буш в Малта. В Румъния бе драматично, защото Николае Чаушеско имаше самостоятелна политика, той се скара с руснаците, КГБ го нямаше в Румъния." 

Според него договорките между Буш и Горбачов от Малта България да е 75% в американската сфера на влияние и 25% - в руската, вече не важат. "Не разбрахме какво си говориха в Женева Путин и Джо Байдън - там вероятно отново разпределиха света - посочи Тодоров. - Очевидно България си остава в западната сфера на влияние. Решението от Женева е Русия да напусне и икономически и България да се изчисти от руските проксита."