Шефката на парламента отказа извънредно заседание, в сряда гласуват да вземат ли бюрото от Гешев и чакат разпускане (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10173654 www.24chasa.bg
Парламентарната шефка Ива Митева отказа да свика извънредно парламента в понеделник.

След като Радев потвърди, че вотът е 2 в 1 на 14 ноември

Манолова vs. Митева: Нарушава конституцията - щом 1/5 от депутатите са поискали, трябва да го свика в понеделник

Правен и политически хаос бележи и последните часове на 46-ото НС, които текат след обявената в събота от Румен Радев дата на парламентарния вот - 14 ноември, заедно с президентския.

С един и същи указ президентът разпуска Народното събрание и насрочва изборите за ново. Отделен е указът за нов служебен кабинет, вчера Радев отказа да коментира имената за него.

Парламентът да се събере извънредно в понеделник, за да гласува промените в закона, с които Бюрото по защита на свидетели се отнема от главния прокурор и минава към правосъдното министерство. Такова искане

бе внесено в

1,56 ч през

нощта в събота

от 48 депутати от ДБ, ИБГНИ и ИТН.

Шефката Ива Митева обаче обяви в неделя, че няма да го свика заради погазени срокове в правилника - 72 часа преди това на депутатите трябва да е раздаден доклад на водещата комисия, а такъв липсва.

Преди срокът бе 24 часа, но сега се увеличи по искане на ДБ, напомни Митева пред bTV.

Тя предлага законът за бюрото да се обсъди на редовното заседание в сряда, като изрази надежда президентът да не ги разпусне тогава.

Много ми се иска Народното събрание да проведе своето заседание в сряда, за да може да разгледа едни от основните си законопроекти и така да приключи работата си поне с вдигната глава, коментира Митева.

Отнемането на бюрото от главния прокурор може да остане и единственият закон, приет от този парламент. Останалите актове на 46-ото НС са актуализациите на бюджета и ратификации на дарени ваксините с изтичащ срок на годност.

Вече стана ясно, че шумно прокламираната съдебна реформа няма кога да се случи.

Ако все пак се състои извънредно заседание в понеделник, теоретично има време за разглеждане в сряда на още законопроекти - например този за НСО на второ четене. А при опцията извънредно заседание и в понеделник, и във вторник възможностите депутатите да развихрят законодателство в последните си часове се разширяват.

Иначе според Ива Митева

парламентът

може да работи

и до петък

Тогава е крайният срок да бъдат разпуснати от президента, защото на 17 септември трябва да започнат консултациите при областните управители за съставите на районните избирателни комисии.

Затова председателката се надява Радев да им даде още поне един редовен пленарен ден след сряда. Но е непреклонна, че днес не трябва да има извънредно заседание. В случая съм изправена пред това да избирам между закона и политическото решение, обясни Митева и вметна, че ИТН са дошли да изпълняват конституцията и законите.

Точно тя нарушава конституцията с отказа си да насрочи извънредно заседание, обвини я обаче Мая Манолова. Тя цитира основния закон, според който Народното събрание се събира и по искане на 1/5 от депутатите. В посочения от председателката текст за 72-часовия срок е разписано изключение - “освен ако Народното събрание не реши друго”. Защо Митева решава вместо парламента дали ще се гледа законът за бюрото, попита Манолова.

Подобно изключение вече било направено преди броени дни, и то от самата Митева - вкарала в дневния ред обсъждането на бюджета, без да е изтекъл 72-часовият срок.

Спазването на инструктивните срокове е важно, но има достатъчно примери за това, че когато нещо е истински приоритет, се намира и процедурно решение, заяви пък съпредседателят на ДБ Христо Иванов. Той пусна нарочен пост във фейсбук, с който призова Митева да свика заседание в понеделник или най-късно във вторник сутринта.

Този парламент трябва да отнеме Бюрото по защита на свидетели от Гешев въпреки цялата съпротива. Този въпрос е важен не само защото избива една от знаковите бухалки от ръцете на главния прислужник на дълбоката държава. Това кой как се позиционира спрямо него,

ще определи

разпределението

на силите

в бъдещия

парламент,

смята Иванов.

Ще подкрепя тази промяна, “за да се види каква невероятна реформа ще настане”, обяви Тома Биков от ГЕРБ. Ако утре Гешев се окаже министър на правосъдието, какво, да му вземем пак бюрото ли?, попита той. И определи реформата на опонентите им като да “местим едно бюро от една стая в друга”.