Главният прокурор и първата дама без гардове – опит в 12 без 5 законът за НСО да се промуши

https://www.24chasa.bg/novini/article/10173658 www.24chasa.bg
Премиерът Стефан Янев, шефката на НС Ива Митева, началникът на НСО ген. Емил Тонев и други официални лица отбелязаха 142-годишнината на службата в неделя.

БСП и ДБ против, но не внесоха промени

Шефът на ресорната комисия Светлин Стоянов: Сега охранители умират от стрес

ГЕРБ: Да намалим тогава и бюджета им

Без охрана от НСО да останат главният прокурор, първата дама и президентската администрация - тази спорна законова промяна е на фотофиниш в 46-ия парламент. Състезанието е с времето, по-точно с указа на президента за разпускането на НС. Ако има още заседания, проектът е напълно готов да мине и на второ четене в 12 без 5.

Законопроектът е

с автор

председателката

Ива Митева,

а пътят му криволичеше като всичко, сътворено дотук от 46-ото НС.

Първоначално законът бе обявен за неприет в пленарната зала, защото за него гласуваха 102-а депутати при нужни 121 за кворум. После се реши, че това е ОК (как се случи - виж по-долу).

Промените в Закона за НСО не са насочени към служителите, кръгът на охраняваните трябва да се редуцира, а не службата да се ползва като символ на престиж и социално състояние, заяви Митева в неделя при участието си в честването на 142 г. на НСО. Така щяла да се осигури и по-голяма прозрачност в работата ѝ, по-голямо доверие на обществото към нея и по-добро управление.

Днес текстовете ще се гледат извънредно от водещата комисия - тази за контрол на службите. Опитите комисията да се свика още миналата седмица пропаднаха заради среднощното гласуване на актуализацията на бюджета.

Как законът

първо не мина,

а се оказа приет?

След бурни спорове на първото четене “за” гласуваха партиите на протеста с подкрепата на 1 от ДПС - Хамид Хамид. Той шеговито обяви, че го дал символично от името на цялата група.

Не стана ясно юридически как се изчисти проблемът с липсата на кворум, което би следвало да направи нелегитимни всички решения на НС, взети в тази ситуация. Митева първо каза, че самият закон е приет, но наличието на по-малко от 121 депутати в залата го отменя. Ден по-късно се редактира - минал е легитимно на 1-о четене. В залата поспориха, но оставиха нещата така. Върли противници на промените са ГЕРБ. Шефката на групата Десислава Атанасова е внесла поправки между 2-те четения за отмяна на повечето идеи.

Според проекта “Митева” главният прокурор няма да се лиши от специализирания си транспорт, но вече няма да се охранява от НСО. Само в “случаи на застрашеност” такава охрана ще се осигурява, т.е. той трябва да си поиска това, а комисия в НСО да реши, че има нужда.

Министри, зам.-председатели на парламента и кметът на София пък да не могат вече да се возят в коли на НСО, искат още Митева и групата на “Има такъв народ”.

Според сега действащия закон бившите премиери и председатели на НС ползват охрана 4 г. след края на мандата си, а президентите - пожизнено. Миналите на първо четене поправки съкращават срока на 6 месеца, и то при “усложнена среда на сигурност и конкретна застрашеност”.

Главният прокурор, първата дама и президентската администрация да запази охраната си, да остане 4 г. охраняване за бившите премиери и председатели на НС, са внесли от ГЕРБ между двете четения. Десислава Атанасова предлага бившите премиери, президенти и председатели на НС, ако решат,

да се откажат

с декларация

от охраната си,

но само ако няма застрашеност за живота им.

“Всички заявки, които самата Ива Митева направи - че НСО не трябва да бъде транспортна фирма нито на МС, нито на президентството, нейните предложения дават възможност при необходимост и искане да си има същите функции. Тоест абсолютно нищо не прави, освен че иска да премахне охраната на главния прокурор и на бившия председател на НС и министър-председател. Ей това ѝ е цялата велика законодателна процедура”, коментира за “24 часа” Атанасова.

Ще се повиши качеството на работа на охранителите към НСО и ще се намалят инцидентите в работата им. Така пък председателят на парламентарната комисия за спецслужбите Светлин Стоянов от ИТН обясни замисъла.

“Представете си, както е тази календарна година и имаме 3 избора за парламент, на всеки се избира нов председател и всеки се охранява от 3 екипа на НСО. Всеки от тях ще може да ползва охрана за 4 г., независимо че са били председатели за един месец. Тези охранители ще са заети само с това и не могат да помогнат при истински важно мероприятие”, даде той пример пред “24 часа”.

Самият Стоянов е бивш служител на НСО и казва, че охранителите са преуморени и дори умират от стреса. “От 2016 г. съм в посолството на Саудитска Арабия и охраняваме с 30 души резиденцията. 80% са бивши служители на НСО. Досега

са починали

2 момчета,

и двете от НСО. Единият беше с тумор в мозъка, получи го 2010 г. в НСО, а другият пак от рак почина”, разказва Стоянов.

Според Десислава Атанасова обаче намалената работа на НСО би повдигнала резонен въпрос - дали да не се съкратят хора, или пък да се намали бюджетът на службата от 47 млн. лв.

БСП и “Демократична България” не одобряват да отпадне специализираната охрана за главния прокурор, показа анкета на “24 часа” с депутати от двете групи. Защото главният прокурор, независимо кой е той, трябва да може спокойно и защитено да си върши работата. От левицата са скептични и за краткия срок, в който бившите премиери и шефове на парламента да ползват коли и охрана от НСО.

Въпреки това и от двете групи не се възползваха да внесат преложения преди второто четене.

Стоянов е скептичен, че законът ще се приеме окончателно, защото

президентът е

пряко засегнат

от промените с премахването на охраната за съпругата му и администрацията. Според него Румен Радев няма да изчака този закон да се разгледа от депутатите, въпреки че по хронограмата на ЦИК може да издаде указ не по-късно от 57 дни преди датата на вота, т.е. принципно парламентът може да работи до края на седмицата.