Мъж с очила, но не Бойко Борисов и Даниел Митов, ще е човекът на ГЕРБ срещу Радев

https://www.24chasa.bg/novini/article/10173666 www.24chasa.bg
Няма да съм аз, не знам откъде тръгна, отрече Даниел Митов да е кандидатът на ГЕРБ за президент. А Бойко Борисов обяви, че търси обединяваща демократичната общност фигура.

Между една и три седмици си дава партията да посочи кандидата

Със сигурност мъж, а не жена ще е кандидатът на ГЕРБ за президент. И със сигурност това няма да е лидерът на партията Бойко Борисов.

Не ми е

интересен

този пост

Искам, като се обърна, и да видя какво е направено, коментира Бойко Борисов вчера от Перперикон, където отиде да разгледа последните археологически разкрития.

По-подготвен от мен няма за този пост, добави Борисов. Но визира не президентския, а този на министър-председател. Неслучайно е тази ярост срещу мен и ГЕРБ - всички са срещу нас, добави Борисов.

“Умен, висок, красив с коса” - така пък през юли експремиерът описа кандидата. “Да може да маха и слага очилца, да прави както Дани Митов - да показва ерудиция, знание на езици”, допълни тогава Борисов.

Не съм аз! Не знам откъде тръгна тази история, отсече обаче вчера самият Даниел Митов.

Кандидатът ни ще е по-скоро мъж, но се надявам скоро българското общество да е готово да избере жена за президент, включи се Томислав Дончев. Преди 5 години ГЕРБ игра срещу Румен Радев с бившата парламентарна шефка Цецка Цачева.

До 3 седмици трябва да бъде обявена кандидатурата, съобщи още Дончев. В момента ръководството на ГЕРБ обсъждало със структурите на партията различни имена, имало 4-5. Според зам.-председателя е по-добре бъдещият кандидат да не бъде толкова “партизиран”, за да може да обедини нацията.

По-рано през седмицата и Борисов, и шефката на парламентарната група Десислава Атанасова обясниха, че ако изборите се съчетават, ГЕРБ ще търси силен партиен кандидат, а ако се разминат - обединение на повече десни и центристки формации зад обществена фигура, която може да пребори Румен Радев.

И тук отново излезе името на експрезидента Петър Стоянов. Един уважаван мъж с очила.

“Той е една от положителните фигури през последните 30 г. Той е най-успешният президент на България. Той извади страната от ръба на гражданската война, благодарение на това страната ни е член на ЕС и НАТО. Той не само има качества да бъде президент, но той ги и показа. Почти не помня избори, в които да не се е мислило за кандидатура на Петър Стоянов”, обясни пред БНР Тома Биков.

Профилът на кандидата за президент на партията трябва да е на човек, способен да бъде в центъра на политическия диалог, който да започне да възстановява ролята на президентството като пространство, в което най-тежките политически опоненти могат да седнат на една маса и да постигнат съгласие по основните въпроси, описа още депутатът от ГЕРБ.

Борисов обаче не отговори дали Петър Стоянов ще е номинацията. Само леко “съкрати” срока на Томислав Дончев - каза, че още до седмица-две може да е ясно името.

Най-добре е да има една

кандидатура на

демократичната

общност срещу

диктатурата на Радев,

посочи лидерът на ГЕРБ. В момента се водели разговори и с други демократични партии. Аз знам, че съдията е купен, но ще се бием колкото можем на терена, коментира още Борисов предстоящите избори

От дни в медийното пространство за кандидат-президент се спряга и името на проф. Асен Балтов, който скандално бе отстранен като директор на “Пирогов” от служебния кабинет. Той се вписва в профила на обществена фигура, която има авторитет и може да работи за връщане на диалога, както и да обедини различни политически формации.

С удоволствие бих подкрепил такъв личен избор, тъй като повече от 2 години се познаваме, работихме заедно, преодоляхме трудностите на три вълни от коронавирус, каза проф. Тодор Кантарджиев за Балтов по БНР. Самият пенсиониран директор на НЦЗПБ и член на щаба също бе спряган в края на лятото за възможен кандидат. “Не съм политик, отклонявам любезните покани за политическа кариера, защото, първо, съм лекар и второ, лекар не бива да се занимава с политика, защото имаме лошия пример на Ернесто Че Гевара. По-възрастните си спомняме и Салвадор Алиенде - президентът на Чили”, обясни Кантарджиев с типичното си чувство да хумор. Убеден е, че има по-подходящи от него и за президент, и за вицепрезидент. Не разкри кой и за какво го е канил в политиката, малцина според него се интересували от това.