Липса на кворум спря опита за лишаване от НСО на главния прокурор и първата дама

https://www.24chasa.bg/novini/article/10174669 www.24chasa.bg
СВЕТЛИН СТОЯНОВ

Липса на кворум в комисията по специализираните служби спря опита на председателката на парламента Ива Митева да направи промени в закона за НСО, с които да лиши от охрана главния прокурор, първата дама и президентската администрация.

На днешното извънредно заседание бяха само депутатите от "Има такъв народ", БСП и съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов. Липсата на представители на ГЕРБ, ДПС и "Изправи се БГ! Ние идваме!" накара председателят Светлин Стоянов да прекрати заседанието малко след 11 часа.

"Явно този закон няма да се приеме в това народно събрание", коментира той пред "24 часа". Стоянов има намерение да пробва да свика комисията и утре, но очакванията му са ситуацията да се повтори. Все още не е ясно кога президентът смята да разусне 46-ия парламент и дали депутатите ще могат да разгледат и друг закон освен актуализацията на държавния бюджет.

Пред медиите Николай Хаджигенов от ИБГНИ закъсня за началото на заседанието с 20 мин., като обясни, че причината е извънредно заседание от 10 часа на неговата комисия, която изяснява фактите около полицейското насилие на летните протести миналата година. Хаджигенов заедно с Ива Митева предложи подобен законопроект, но неговия бе отхвърлен в пленарната зала.