Николай Хаджигенов: Има препоръка да бъде отстранен и разследван директорът на НСО

https://www.24chasa.bg/novini/article/10174674 www.24chasa.bg
НИКОЛАЙ ХАДЖИГЕНОВ

„Във вторник или в сряда е възможно измененията в закона за Националната служба за охрана, с които се предвижда ограничаване на броя охраняеми до президента, председателя на парламента и на премиера, да влязат за разглеждане в пленарната зала“, коментира пред БНР Николай Хаджигенов от ИБГНИ.

Три комисии ще заседават извънредно днес – по промените в закона за съдебната власт, по измененията в закона за Националната служба за охрана и по установяване на събитията около употребата на сълзотворен газ срещу протестиращи миналото лято.

„Идеята е, че парламентът трябва да продължи да работи по тези три важни промени в законодателството.

В предложенията има препоръка да бъде отстранен и разследван сега действащият директор на НСО Емил Тонев, за унищожаване на записите от протестите… Има и други препоръки по отношение и на МВР и прокуратурата. Софийска градска и Върховната прокуратура, откакто Иван Гешев е прокурор, водят своя мълчалив протест", каза още Хаджигенов.

Констатирахме ужасяващо полицейско насилие, прикривано със съучастие на длъжностни лица и магистрати, обясни председателят на комисията Николай Хаджигенов. По думите му записите, които бяха публично показани, били целенасочено изтрити нарочно. А до два съдебни състава Тонев написал, че службата не разполага с такива записи.

Отстраняване от длъжност комисията ще иска и за прокурор Вероника Трифонова, работила по случая. Според Хаджигенов тя излъгала, че не разполага с всички доказателства.

Като поясни, че част от препоръките са и до градската прокуратура, той припомни, че са подслушвани 934 човека. Затова комисията ще сезира и Бюрото за контрол на СРС. 

По думите му президентът трябва да събере сили и да остави Народното събрание да разгледа тези законопроекти.