Китай намалява загубата и разхищението на храни

https://www.24chasa.bg/novini/article/10174857 www.24chasa.bg

Със закриването на Международната конференция за загубата и разхищението на храни в Дзинан, провинция Шандун, Китай отправи ясен сигнал към света, че ще положи повече усилия в сферата, за да гарантира продоволствената сигурност.

Тридневното мероприятие, което се проведе онлайн и офлайн, привлече повече от 300 участници, включително от Г-20.

Понастоящем производството на зърнени храни по целия свят се равнява на 2,8 милиарда тона на година, което прави загубата на 1% продукция равна на загубата на 28 милиона тона храна. Това количество може да изхрани 70 милиона души, каза Ма Йоусян, заместник-министър на земеделието и селските райони.

През последните години Китай извърши значителен напредък в ограничаването на загубата и разхищението на храни, както и потреблението. Главните усилия бяха съсредоточени върху модернизирането на съоръжения и оборудване.

В провинция Шандун, която е водещ производител на зърнени храни, съоръженията за съхранение на зърно на компания Sinograin са снабдени с 4500 камери с висока резолюция и 280 000 температурни сензори, които гарантират топ качеството на продукцията.

Официална статистика показва, че през миналата петилетка около 13 милиона тона храни са били спестявани годишно.

„Не можем да сложим край на глада и всякакви форми на недохранване, ако не се справим с високите нива на разхищение на храни“, каза генералният директор на ФАО (Организацията по прехрана и земеделие към ООН).

Той добави, че сътрудничеството и иновациите в бизнес моделите, технологиите и дигиталните решения ще допринесат за намаляването на загубата и разхищението на храни.