„Един пояс, един път“ създава възможности за развитие на страните от Централна Азия

https://www.24chasa.bg/novini/article/10174870 www.24chasa.bg

Казахстан бе мястото, където преди осем години китайският председател Си Дзинпин обяви началото на инициативата „Един пояс, един път“. Оттогава насам Китай и Казахстан са договорили или реализират повече от 50 проекта в нейните рамки, съобщава Радио Китай.

Казахстан е важна транзитна страна по железопътния коридор между Китай и Европа, а съвместният китайско-казахстански логистичен хъб „Лиенюнган“ се превърна във важен център за износа на централноазиатската република към страните от Азиатско-тихоокеанския регион.

Според казахстански експерти, „Един пояс, един път“ е създала основа за решаване на проблемите и трудностите в търговията с Китай и азиатско-тихоокеанския регион, и затова още от старта ѝ страната е сред най-активните участници в нея.

Айдар Амлебаев, член на Комитета по международни отношения към Министерството на външните работи на Казахстан и ръководител на Център за политически изследвания, заяви, че концепцията за „Икономическия пояс на пътя на коприната“, предложена от Си Дзинпин през 2013 г. и залегнала в основата на „Един пояс, един път“, е базата, върху която се градят сегашните китайско-казахстански отношения на добросъседство, приятелство и сътрудничество. В също време общите дейности и проекти на Китай и Казахстан в рамките на „Един пояс, един път“ спомогнаха за издигането на двустранните отношения на ново ниво, добавя той.