Служебните министри Василев и Петков посъветваха синдикатите да имат и план Б за "Марица изток"

https://www.24chasa.bg/novini/article/10175619 www.24chasa.bg
Служебните министри Асен Василев /вляво/ и Кирил Петков разговарят днес с журналисти в Раднево. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Общините да се сертифицират като територии без корупция, за да привлекат инвеститори, бе друг техен съвет

"Докато сме служебни министри, ще си вършим работата като такива. Това ни е и днешният фокус, дошли сме тук да говорим с хората, да чуем техните мнения и да ги обединим с нашите стратегии за Плана за възстановяване, в който един от приоритетите е Индустриалните зони. Колкото до състава на новия служебен кабинет, с мен не е говорено за участие в него, питайте президента Радев", това каза днес в Раднево служебният министър на икономиката Кирил Петков, запитан за новия им политически проект с Асен Василев и за тяхното политическо бъдеще. Той и колегата му Асен Василев, служебен министър на финансите, дойдоха в миньорския град по покана на синдикатите в държавните мини "Марица изток", за да говорят с активистите за бъдещето на комплекса и на въглищните централи на фона на изискванията на Зелената сделка.

Министрите пристигнаха с една кола, зад волана беше Кирил Петков, видя репортерът на "24 часа". Разговорът се състоя в заседателната зала на общинския съвет в Раднево, нямаше представители на ръководството на мините.

Двамата министри получиха и подписаха подписката в защита на комплекса "Марица изток" и на въглищните централи, инициирана от синдикатите. От КНСБ увериха, че тя вече е подписана от 100 хиляди души, остава да решат къде точно да я внесат заради политическата ситуация в страната.

"Подписах се заради най-важното изречение в нея - че България трябва да остане енергийно независима. Ние ще работим за това. Но решенията тук няма да са прости, шансът за защита на въглищните централи е много малък заради високите цени на въглеродните емисии, които могат да стигнат и до 100 евро на тон", предупреди министър Асен Василев, който в миналото беше и служебен енергиен министър.

Освен това миналата година България подписа документ, в който пое ангажимент до 2030 г. да намали с 55 процента тези емисии, припомни той.

Затова трябва да имате и план Б, бе съветът на министрите към синдикалистите. Местните трябва да решат какво искат да се развива в бъдеще на тази територия, където трябва да бъде изградена нова Икономическа зона. "Представете си, че имате вълшебна пръчка, с която можете да реализирате всяка своя мечта. Предлагайте, за да има зад какво може държавата да застане след това. Пари има - за изграждането на четири нови индустриални зони, където вашият регион е с предимство, са отделени 400 милиона лева, но трябват и идеи", обърна си Асен Василев към залата, като подложи присъстващите на "мозъчна" атака.

За да привлекат реални инвеститори, общините трябва до 2 години да се сертифицират като територии без корупция, бе другият съвет на министрите.

"Миньор е моят татко, миньор ще съм и аз" - това популярно някога детско стихотворение се оказа само един от вариантите за бъдещето на комплекса. Синдикалистите дадоха да се разбере, че не харесват сега предлагания вариант на територията на държавната ТЕЦ "Марица изток 2" да се изгради газова централа и настояха държавата да преработи плановете си. Газът поскъпва постоянно, да се гори водород поне засега е още по-скъпо и токът от такава мощност би бил с непосилна за хората цена. Сред идеите за бъдещето на "Марица изток" бе тук да се внедрят нови технологии, с които да се улавят всички вредни газове и централите да горят въглища и занапред. Друга възможност е тук да се изгради завод за огромни батерии, които да складират в себе си произвежданото в комплекса електричество, да има и огромна фотоволтаична централа. Земята може да се рекултивира и тук да се развива модерно селско стопанство.