Задължителна ваксинация за медиците иска Кунчев (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10176500 www.24chasa.bg
АНГЕЛ КУНЧЕВ

7000 здравни работници уволнени в Гърция, защото отказали игла, затварят клиники

Медицинските и социалните работници да бъдат задължени да се ваксинират, за да се намали рискът от пренасяне на коронавируса. Такова предложение е отправил главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев към правителството. Още на прага на новата вълна той апелира за мярката.

“За мен някои групи трябва да бъдат имунизирани. Това са медицинските работници, както и работещите в социални заведения”, категоричен е доц. Кунчев. И подчерта, че според него задължителната ваксинация не би нарушила граждански права.

“Това, което ще постигнем, е да не позволим заради професионалните си отговорности да заразяваме хора. Отдавна се видя, че в домовете за стари хора например

многократно

неимунизиран

персонал внесе

инфекцията

и се стигна до епидемични взривове”, припомни Кунчев. Такива случаи имаше в дома за възрастни хора с деменция в добричкото село Опанец, в Сливен, в Бургас, Харманли и във Видинско.

Миналата сряда от “Има такъв народ” пък предложиха

в Закона за

здравето да се

запише изрично,

че ваксинацията

е доброволна

Така нямало как някой здравен министър “да се паникьоса или да бъде натиснат да ваксинира цялото население”. Това предложение обаче едва ли ще се гледа, поне в този парламент, тъй като той трябва да се разпусне в четвъртък.

Не една държава вече изисква задължителна имунизация за здравните работници.

Италия стана

първата

европейска

страна,

която въведе мярката, включително и за фармацевтите. Медицински персонал, който откаже, няма право да влиза в контакт с хора и няма да получава заплата.

Гърция постави срок на здравните работници да се ваксинират до 1 септември. След тази дата 7000 бяха уволнени, защото отказали. “По-добре да остана без работа, отколкото да се ваксинирам. В демократичния свят се допускат различни мнения”, обяснява санитарката Елизабет Палиур пред тв “Мега”. Тя твърди, че повечето от бившите ѝ колеги са

били ваксинирани

с “опрян

до гърдите

пистолет”

Освен здравните работници в Гърция на задължителна ваксинация подлежат и военните. Работодателите пък имат право да изискват от своите работници и служители до два теста седмично.

Освободени от разпоредбите на законодателството са преболедувалите през последните шест месеца и хората, които имат противопоказания за ваксиниране.

За да не се допусне недостиг на персонал, правителството в Атина наложи временна забрана за ползване на платен отпуск на медиците в държавните болници. Вече започна и преструктуриране на здравната система, за да я нагоди към намалелия брой кадри. Затварят се клиники, тече пренасочване на здравни работници, сливане на лечебни заведения и отделения, подмяна на тези, които са отстранени, с помощен персонал. Крайната мярка бе посрещната с масови протести още от юли, които продължават почти всеки уикенд.

Франция също въведе задължителна игла за здравни работници, грижещите се за възрастни, като и широката общественост, която желае да посети културно събитие с повече от 50 души.

При одобряването на закона за борба с коронавируса обаче конституционният съвет на страната определи като

незаконно да

се уволняват

работници заради

отказ да се

ваксинират

Следователно тези, които откажат, няма да бъдат освобождавани, но заплатите им ще бъдат замразени. Във Великобритания от октомври всички, работещи в домове за стари хора, трябва да са ваксинирани. Това изискване важи и за фризьорите и другите служители в сферата на услугите, както и за доброволците в обществения сектор.

Новозаписаните студенти по медицина в австрийския град Инсбрук трябва да са напълно ваксинирани. В Медицинския университет във Виена студентите също са задължени да го направят.

След съобщенията за задължителни ваксинации в други страни германските власти дадоха ясно да се разбере, че са на точно противоположната позиция. На 14 юли канцлерката Ангела Меркел заяви необичайно твърдо: “Не смятаме да вървим по пътя на Франция. Вече сме казвали, че задължителна ваксинация няма да има”.

В САЩ медици, военни и служители на държавната администрация също са длъжни да сложат ваксини, мнозинството вече имат.