Путин на военни учения с Беларус

https://www.24chasa.bg/novini/article/10177151 www.24chasa.bg
Президентът на Русия Владимир Путин разглежда военния самолет "Шах и мат". Снимки: Ройтерс

Броени дни преди парламентарните избори в Русия президентът Владимир Путин наблюдава мащабни военни учения с Беларус, заради които съседна Полша изрази опасения, предаде Ройтерс.

Провежданите на обширна територия маневри "Запад-2021" продължават до четвъртък на няколко полигона в Русия и бившата съветска република Беларус, като някои от тях са близо до границите на държави от НАТО. Ученията предизвикаха тревога в съседните държави като Украйна.

Днешните задания се фокусираха върху извършването на контраофанзива срещу вражески сили, съобщи руското министерство на отбраната.

В Арктика руският Северен флот и ВВС тренираха отблъскване на атака близо до границата с Норвегия.

Путин каза, че ученията, в които по информация на военното ведомство в Москва участват 200 000 военнослужещи, 80 самолета и хеликоптера и близо 300 танка, не са насочени срещу чужда държава и ги нарече необходим отговор на нарасналата активност на НАТО близо до границите на Русия и тези на съюзниците й.

Руският лидер пристигна със самолет в региона на Нижни Новгород източно от Москва заедно с министъра на отбраната Сергей Шойгу - негов близък политически съюзник, за да наблюдава военните маневри там, предаде БТА.