70 отвлечени ученици пуснати от похитителите в Нигерия

https://www.24chasa.bg/novini/article/10177414 www.24chasa.bg
Снимка: Ройтерс

Властите в нигерийския щат Замфара съобщиха днес за освобождаването на почти 70 ученици. Те бяха отвлечени на 1 септември в Северна Нигерия при внезапно нападение на държавно средно училище от тежко въоръжени мъже, пише Асошейтед прес. Тогава полицията съобщи, че са били отвлечени 73 ученици, 5 от които са били освободени по-късно в деня на атаката. Всички основни и средни училища в щата бяха затворени.

Вчера са били освободени и останалите от отвлечените деца, като това е станало с помощта на част от похитителите им, които са се разкаяли за действията си, предава БТА.

Междувременно нигерийските власти съобщиха, че тежковъоръжени мъже са нахлули вчера в затвор в южната част на Централна Нигерия и са освободили 240 затворници.

Нападателите са открили стрелба срещу охраната в затвора в град Каба в щата Коги, югозападно от федералната столица Абуджа. Не се съобщава за жертви и пострадали.

Общо 294 затворници са били под стража по време на нападението - 224 от тях са били задържани в рамките на досъдебни производства и 70 са излежавали присъди. Построеният през 2008 г. затвор има капацитет от 200 места за излежаване на наказания, отбелязват от затворническата администрация.