Катар призова талибаните да зачитат правата на жените

https://www.24chasa.bg/novini/article/10177453 www.24chasa.bg
Катарският вицепремиер и министър на външните работи шейх Мохамед бин Абдулрахман ал Тани. Снимка: Ройтерс

Министърът на външните работи на Катар съобщи, че неговата страна е поискала от талибаните да зачитат правата на жените и допълни, че е прекалено рано да се обмисля признаване на тяхното правителство, предаде Ройтерс.

Шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани говори на съвместна пресконференция в Доха, проведена с участието на френския му колега Жан-Ив Льо Дриан. Външният министър на Франция заяви, че десетки френски граждани все още се намират в Афганистан и Париж работи заедно с Катар за евакуирането им, предава БТА.

"Винаги сме настоявали пред талибаните и правителството им, повтаряйки това и в неделя, че постигнатото от афганистанския народ трябва да бъде защитено, включително правата на жените и тяхната роля в развитието на Афганистан", подчерта шейх Мохамед.

При предишното си управление от 1996 до 2001 г., талибаните наложиха строги ограничения на правата на жените, които включваха забрана да работят и да учат и след като се върнаха на власт миналия месец, отново се породиха страхове, че това може да се повтори, припомня Ройтерс.

Катар е управляван от абсолютна монархия, в която политическите партии са забранени. Отношението към жените в страната също е било обект на критики от Хюман райтс уоч и други организации. Въпреки че разполагат с относителна свобода, жените в Катар все още са подчинени на система на попечителство, която ги възпира при вземането на независими решения, касаещи основни права като сключването на брак, пътуванията и достъпа до репродуктивна здравна помощ без одобрението на мъжете, които ги попечителстват.

През 2020 г. Катар позволи на жените да получават шофьорска книжка без нуждата от разрешение от попечителите им.

В неделя Шейх Мохамед се срещна с премиера на правителството на талибаните и с други високопоставени техни представители в Кабул. Той съобщи, че талибаните са заявили пред представители на катарската власт, че искат да работят съвместно с международната общност и да бъдат отворени отново посолства, закрити заради военните действия при превземането на Кабул.