Бойни роботи ще охраняват стратегически обекти в Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/10177760 www.24chasa.bg
Руският президент Владимир Путин разглежда боен робот в изследователски институт в град Климовск. Снимката е илюстративна. СНИМКА: РОЙТЕРС

Руското министерство на отбраната ще използва за охрана на стратегически обекти бойни роботи "Нерехта", изпробвани вчера за пръв път съвместно с общовойскови подразделения в рамките на учението "Запад-2021", пише "Известия", цитиран от БТА.

Новата техника вече е тествана успешно в Ракетните войски със стратегическо предназначение още от 2016 г. Сега приложението й ще се разшири и министерството вече е взело принципно решение за покупка на допълнителни количества.

Сравнително малките апарати "Нерехта", снабдени със слабо шумни електродвигатели, могат да патрулират дадена територия, да откриват нарушители на голямо разстояние, да коригират огъня на частите, да им доставят екипировка и муниции. Комплексът развива скорост до 32 км/ч. На негова база са разработени модели, изпълняващи различни задачи и способни да носят различни стрелкови оръжия - картечници и гранатомети. Роботът не може да действа и да открива огън самостоятелно; той се управлява дистанционно от оператор.

Руско-беларуските маневри "Запад-2021" са важно изпитание и за ударните бойни роботи "Уран-9". По-тежки от "Нерехта", по време на тренировките те бяха използвани за унищожаване на бронираната техника по време на отбрана срещу настъпление на условния противник.
В разработването на роботизирани бойни системи Русия вече е настигнала най-напредналите тук държави като САЩ и Израел, а в отделни случаи ги задминава, разказва пред вестника военният експерт Вадим Козюлин.
Москва пуска някои модели и на външните пазари - федералната агенция Рособоронекспорт предлага на купувачи от чужбина примерно специализирания робот за разминиране "Уран-6". Такива комплекси бяха изпробвани на учението "Запад-2021" за решаване на инженерно-сапьорни задачи, отбелязва онлайн изданието "Лента". Дистанционно управляемите машини правеха проходи в минни полета.

Действията на роботите бяха подсигурявани от тактическия лазерен комплекс "Кариер", с чиято помощ се откриват и потискат оптичните средства за разузнаване и наблюдение на условния противник, уточнява на сайта си руската телевизия "360".

Президентът на Русия Владимир Путин следеше представянето на бойните роботи от командния пункт на маневрите на полигон в Нижегородска област (Европейска Русия) заедно с министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на генералния щаб Валерий Герасимов. "Уран-9" и "Нерехта" са на въоръжение на руската армия от 2019 г., допълва изданието "РБК".