ГЕРБ иска оставката на военния министър и шефа на военна полиция заради случая с офицера Манчев (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10178477 www.24chasa.bg
Даниел Митов и Тома Бикова Кадър: Фейсбук

От партията провели собствено разследване по случая със смъртта на 31-годишния военнослужещ, разговаряли със семейството

Оставката на служебния военен министър още днес и уволнение на шефа на военна полиция поискаха от ГЕРБ след новата посока за убийство, в която тръгна разследването за смъртта на ст. лейт. Тодор Манчев, който бе открит мъртъв в поделението си "Ново село" преди 4 месеца.

"Това е прикриване на убийство и то от страна на разследващите, които са част от военна полиция", заяви Тома Биков от ГЕРБ на брифинг на партията.

Тома Биков и Даниел Митов СНИМКА: Авторът
Тома Биков и Даниел Митов СНИМКА: Авторът

От партията поискаха Румен Радев още днес да освободи от длъжност директора на военна полиция. "Този човек има пряка отговорност за случилото се последните месеци, за прикриването на това убийство и замяната му с разследване за самоубийство", каза още Биков.

Министърът на отбраната незабавно да подаде оставка или тя да му бъде поискана от Радев, заявиха още от ГЕРБ. "Всичко извън тези неща ще означава, че някой не желая случаят да бъде изяснен и иска да го потули по един или друг начин с мотивация, която може да е политическа или лична", каза Биков и потърси подкрепа и от другите партии по случая.

Оказа се, че в последните месеци от ГЕРБ провели собствено разследване по случая като дори разговаряли със семейството на загиналия военнослужещ. Срещата била в сградата на парламента, а роднините на Манчев най-много се притеснявали, че било заповядано да бъде основно почистена стаята, където той е открит мъртъв половин час след намирането на тялото. "Защо това е било поискано от военна полиция? Няма отговор, а това трябваше да бъде разяснено на комисията по отбрана", обясни депутатът Христо Гаджев.

На 31 май, след като станаха медийно достояние видеата с нахлуващите американски военни в цеха в Чешнегирово, е назначена проверка по случая. Тази вътрешна проверка намира за виновници ст. лейт. Тодор Манчев и майор Мерджанов, обясни още Гаджев.

На 1 юни е направена проверка на инспектората към Министерството на отбраната, която показва различни факти от проверката на военна полиция, а докладът е предоставен на военния министър на 15 юни. В него се иска откритото да се даде на военна прокуратура, а на други двама военнослужещи да им бъдат наложени дисциплинарни наказания забележка. В доклада се казва още да не се търси отговорност на Манчев и Мерджанов. Военният министър обаче постановява да не се изпълнят второто и третото искане. Освен това лейт. Манчев е свидетелствал срещу началниците си като ги обвинява във фалшифициране на документи и други престъпления.

Тогава започнал тежък натиск от военна полиция върху него, споделили от семейството му при разговора с представители на ГЕРБ, обясни Гаджев.

"Опитът да се прикрие убийство е очевидно неуспешен. Начинът по който функционира цялата администрация е управлявана от президента Радев. Целта е да му се осигурява непрекъснат комфорт и да бъдат назначавани хора лично от него, на които да им бъде гласувано лично доверие и да му се осигури втори мандат", заяви пък зам-председателят на ГЕРБ Даниел Митов и напомни, че президентът е дал генералско звания на оглавяващия военна полиция.

"Ген. Сотиров изпълняваше длъжността, когато се случи инцидентът, а след това очевидно инцидентът беше прикрит. Тези рецидиви не са само в Министерството на отбраната", каза още Митов и призова и другите партии да застанат срещу кандидатурата на Румен Радев за още един мандат като президент.

В началото на август от ГЕРБ поискаха създаване на временна комисия за разясняване на обстоятелствата около инцидента. Искането да се създаде такава комисия ще бъде внесено и в следващия парламент, обясни Гаджев.