Старият кожен диспансер в Бургас става парк, бъдещи архитекти готови с проекта

https://www.24chasa.bg/novini/article/10179981 www.24chasa.bg
Бъдещите архитекти Мария и Александър представят своя идеен проект.

Реализирана е още една младежка инициатива - преобразено бе пешеходното пространство в района на университета “Проф. д-р Асен Златаров”

Малък обществен парк ще замени старите бараки, в които дълги години се помещаваше кожният диспансер в Бургас. След като той бе преместен, имотът от над 2 дка в центъра на града стои неизползваем. Идеята е на кмета Димитър Николов, който внесе предложение в общинския съвет, а то бе прието от съветниците.

Вече е поискана промяна на статута на терена, предвиден за здравеопазване, чака се решение на ресорното министерство.

Междувременно докато текат необходимите предварителни процедури, двама млади бургазлии изготвиха атрактивен идеен проект за благоустрояването на имота. Александър Желязков, който е студент по архитектура в Дъблин, и Мария Русева, която също учи архитектура, но в Париж, получиха свободата да развихрят въображението си, докато караха летен стаж по специалността си в община Бургас.

Проектът на бъдещите архитекти предвижда в парка да има малък амфитеатър, атрактивни висящи люлки, фитнес на открито, будка за кафе и още интересни предложения за отдих и забавление. 

Ако Министерството на здравеопазването одобри промяната в статута на терена, община Бургас ще може догодина да заложи средства за изготвяне на същински технически проект за благоустрояване, който да даде подобни или съвсем други параметри, стойност за изпълнение, след това да се осигурят парите за строително-монтажни дейности и да стартира тяхното изпълнение, коментира кметът Димитър Николов.

Той не пропусна да благодари на Мария и Александър за енергията, с която са се включили в работата на администрацията, като им пожела през следващите години да реализират свои проекти у нас и по света.

Още една младежка инициатива приключи успешно преди броени дни, а благодарение на нея Бургас вече има първия морски подлез.

Пешеходното пространство в района на университета “Проф. д-р Асен Златаров” в кв. “Славейков” бе преобразено в истинско произведение на изкуството от младежи от фондация “ПОдЛЕЗНО”, ученици от XII клас на 51-о СУ “Елисавета Багряна” в София и бургаски доброТворци.

За 3 седмици активните млади хора претвориха пространството в подводен свят, съчетавайки безопасното и приятно пресичане с връзката между изкуството и градската среда.

Бургазлии ще могат да се потопят, навлизайки в подлеза, сред красиви морски обитатели - дружелюбни делфини, златни морски кончета, любопитни тюлени и други морски обитатели.

Младежите се надяват това да е поредната успешна инициатива, която да вдъхновява и да превърне Бургас в един по-красив и иновативен европейски град.

А според ректора на университета проф. Магдалена Миткова артистичното подлезно пространство предразполага за бъдещи студентски инициативи.