Две болници уличиха Мангъров в лъжа за починал ваксиниран (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10180317 www.24chasa.bg
АТАНАС МАНГЪРОВ

Манипулирал и данни от Англия, за да защити тезата си

И 19-годишен загуби живота си в най-черния ден от половин година насам

До манипулации на данни и откровени лъжи стигна в борбата си срещу ваксините лекарят от Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров. А две столични болници, сред които и тази, в която работи, го уличиха в лъжа.

В Инфекциозна болница има както ваксинирани и разболели се пациенти, така и имунизирани, които са починали от коронавируса, обяви Мангъров в неделя. В болницата не е имало нито един пациент с коронавирус, който е бил ваксиниран, обявиха вчера оттам.

“От началото на ваксинацията

в Инфекциозна

болница няма

пациенти, които

да са били

ваксинирани и

да са починали”,

заяви пред Би Ти Ви директорката на болницата проф. Татяна Червенякова. В лечебното заведение нямало и нито един имунизиран, който да е бил приет за лечение. А единственият човек с ваксина бил всъщност придружител на тежко болен неваксиниран свой близък.

“В петък, 10 септември, в отделението за коронавирус е имало 37 пациенти, четирима от тях са изписани”, каза още проф. Червенякова.

Часове след опровержението на директорката Мангъров смени версията си - починалият ваксиниран пациент бил първоначално в Инфекциозна, но всъщност умрял в “Токуда”.

“Последният ваксиниран пациент, който беше лекуван в Инфекциозна болница, почина преди 3 дни в реанимацията на болница “Токуда”. Проф. Червенякова много добре знае, защото за голямо съжаление, човекът, когото и двамата познавахме, беше съпруг на нейна близка сътрудничка”, написа във фейсбук имунологът.

Човекът е починал в “Токуда”, защото Инфекциозна болница вече не разполагала с реанимация за най-тежките случаи, разясни тезата си Мангъров. А заслугата да няма реанимация в болницата била на директорката проф. Червенякова.

Според Мангъров в Инфекциозна болница е лежал и друг болен с две дози ваксина, който повече от 20 дни е бил на кислород.

Новите твърдения на имунолога бяха опровергани моментално от болница “Токуда”. 

“Във връзка със запитвания от журналисти и поради засиления обществен интерес по темата ви информираме, че в лечебното заведение няма пациент, прехвърлен от Инфекциозна болница в реанимацията на “Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда”, който да е бил ваксиниран и да е починал от COVID-19”, написаха от лечебното заведение във фейсбук.

Освен с “убиването” на имунизирани пациенти в България Мангъров опита да внуши и повсеместен мор на ваксинирани срещу коронавируса във Великобритания. В своя публикация във фейсбук доцентът цитира данни от доклад за разпространението на коронавируса в Англия. От тях става ясно, че починалите ваксинирани с две дози са 1091, а тези без ваксина - 536. Представените таблици за смъртните случаи имунологът озаглавява “материал за много размисъл”. Те съдържат данни за “Посещения на спешно отделение и смърт на секвенирани и генотипизирани случаи на делта в Англия по ваксинационен статус (от 1 февруари 2021 г. до 29 август 2021 г.)” и “Смъртни случаи в рамките на 28 дни от датата на получаване на положителен резултат”.

Всъщност Мангъров грубо манипулира данните, твърди обаче проверка на сайта Factcheck.bg - проект за борба с фалшивите новини на Асоциацията на европейските журналисти в България.

88,2% от населението на Англия над 16 години са с една доза ваксина до 29 август, а 0,55% от тях са се разболели от коронавирус, по данни на националната статистика на Обединеното кралство. Напълно ваксинираните са 78,2% от населението над 16 години). Това означава, че

малко под 0,32%

от получилите

две дози ваксина

са се заразили

с коронавирус,

посочва сайтът. Без ваксина са 11, 8% и от тях между 1 февруари и 29 август са се разболели 4,08%.

Според изчисления на сайта вероятността да се заразиш с COVID-19 е над 7 пъти по-голяма, ако нямаш поставена поне една доза ваксина. А в сравнение с напълно ваксинираните вероятността е още по-голяма – над 12 пъти.

Целият абсурден случай с измислянето на умрели от страна на Атанас Мангъров се разрази в най-смъртоносния ден за коронавируса в България от повече от шест месеца насам. Във вторник бяха обявени 139 смъртни случая заради епидемията. Повече умрели за денонощие - 164, е имало за последно на 5 май 2021 г. Сред жертвите във вторник бе и 19-годишно момче от Пловдив с придружаващи заболявания. Общият брой на жертвите на коронавируса в България стигна 19 661.

Новите заразени за вторника според данните на официалната статистика са 1998 души, като 31 от тях са медици. Здравното министерство пък се принуди да поиска от РЗИ да сигнализират прокуратурата за нарушенията на противоепидемичните мерки.