Анонимният проект на Петков и Василев стартира като движение и ще се развива май като фейсбук партия

https://www.24chasa.bg/novini/article/10180447 www.24chasa.bg
Кирил Петков заедно с кмета на Благоевград Илко Стоянов се срещна с представители на ЮЗУ и на Американския университет и завършили вуза студенти с успешен бизнес. Коментираха възможностите за привличане на инвестиции в града. СНИМКА: Тони Маскръчка

В Германия, България и Унгария има вече подобна политическа сила, която обединява леви и десни - нарича се ВОЛТ. У нас

Настимир Ананиев работи под това име. Преди дни се отказа от Мая Манолова, във вторник не коментира дали той ще е “донорът” на двамата “харвардци”

С президента съм имал много положителни разговори. Моята гледна точка, заедно с Асен Василев, е как да продължим промяната по най-ефективния начин. Това в момента го обмисляме. Със сигурност ще бъдем част от промяната. Имаме енергия за това. Вярвам, че България може да се промени много бързо, ако се правят правилните стъпки. Коя е най-ефективната част

да бъдем

част от

промяната, сега

го обсъждаме

как да го

направим,

какво да

структурираме,

в какво време, дали това е най-добрият вариант в момента - да продължим като служебни министри или да направим нещо извън.

Имаме идеи и още не финализираме последните стъпки. Много ни е важно, докато сме служебни министри, да сме аполитични, иначе ще сме поредните хора, които използваме постовете да си правим пиар кампания. Не искаме това.

Това заяви служебният министър на икономиката Кирил Петков във вторник, 36 часа преди да стане ясно тръгва ли проектът му. Това е времето, което остава до назначаването на втория служебен кабинет. И по всичко личи, че Петков няма да остане част от него, въпреки че е получил оферта от президента.

По-малко от 30 дни пък остават до крайния срок за регистрация на кандидатдепутатските листи за предсрочните избори, което кара двамата “харвардци” да бързат с избора на начина, по който “да останат част от промяната”.

Вече е

публична тайна,

че това ще стане

чрез учредяване

на движение,

а не на партия, за чиято регистрация са нужни около 6 месеца.

Поради огромната популярност на Кирил Петков в социалните мрежи - трите групи на феновете му там вече наброяват сборно над 138 хил. души, се обмисля това движение да стъпи на интернет платформа, казват запознати.

Подобен опит вече има в Европа - това е партия ВОЛТ, която се води и първата паневропейска. Тя възниква в социалните мрежи, после в Германия бързо се учредява и като традиционна политическа формация. А в България е втората ѝ структура, следват такива в Унгария и останалите европейски държави. Идеята е своеобразно заличаване на границите - по места се работи по националните проблеми, успоредно за общите каузи на Евросъюза. ВОЛТ имат и европейски депутати, и такива в национални парламенти.

Двамата министри гледат и към успешен модел от Унгария, който бе приложен за победата на Гергей Карачон за кмет на Будапеща през октомври 2019 г. Това е първият, при това внушителен пробив на опозицията срещу “Фидес” на Орбан, който не бе губил избори от 2010 г.

Зад номинацията на Карачон застават партии от левия спектър до крайната десница. И той е свързан с академичните среди, както Кирил Петков с неговия Харвардски център и Софийския университет. Унгарецът преподава политология. И у нас за пробив над ГЕРБ е нужно широко ветрило от формации, изповядващи нов тип политика, вярват близки до двамата министри.

В България пък ВОЛТ

се идентифицира

с бившия син

депутат

Настимир

Ананиев

В последния парламент партията му бе част от коалицията около Мая Манолова, но преди дни Ананиев обяви, че оттегля подкрепата си за “Изправи се БГ”. През 2019 г. обаче Ананиев бе плътно до Манолова при кандидатурата ѝ за кмет на София, а тя получи подкрепа и от унгареца Карачон.

Така Кирил Петков и Асен Василев имат две опции да ползват мандатоносител за парламентарния вот през ноември партия МИР и ВОЛТ.

Първо искам да видя дали ще има обявен такъв проект, защото засега само се говори, но няма реална заявка. Техният профил е близък до нашия и ако имаме възможност, бих предложил на колегите ми от Националния съвет да подкрепим такава инициатива, коментира Настимир Ананиев пред “24 часа” във вторник.

Харесва ми тяхната енергия и това, което успяха да направят за 2 месеца, много малко хора могат да ги критикуват, а тези, които го правят, обикновено са засегнати от промените, които те са имплементирали, обясни Ананиев отношението си към тандема Петков и Василев. Той напомни, че ВОЛТ е проевропейска партия с по-прагматичен подход - за някои решения има нужда от леви политики, за други - от десни.

Профилът, който

виждам в

Петков и

Василев, е

близък до

профила на

хората от ВОЛТ

- млади,

амбициозни,

които действат”, коментира пък преди дни.

Втората партия, която се спряга за “донор” за регистрация за участие в изборите на новия проект, е МИР на левия Симеон Славчев. Младият политик, тръгнал от БСП, а след това станал дясна ръка на Татяна Дончева в “Движение 21”, напусна и нея, за да основе своя партия. Той първи заяви подкрепа за втори мандат на президента Румен Радев.

Пред “24 часа” Славчев отрече с него да са водени официални разговори за новия проект. Но е убеден, че е нужно да се обедини потенциалът на нацията и да се създаде платформа, в която политици, граждани и неправителствени организации да комуникират и достигат до идеи за България.

Във вторник Кирил Петков превантивно изчисти друг потенциален скандал, освен канадското му гражданство (който чака решение на КС след изборите). Министърът опроверга слухове, че е продал своя фирма в САЩ.

“В Щатите не съм продавал фирма. Всичките ми данъци в последните 12 г. съм платил в България и съм горд, защото те не са малко. Те са

около 1 млн. лв.

към държавата

и са платени на базата на експортни продукти - износ от България към чужбина. И работната ръка е от България. Български са ми бизнесите, оттук се работеше всичко, изнасяше се по целия свят”, допълни Петков. Той отново се зарече да не говори за политическото си бъдеще преди 16 септември.

“Дори и тези последни дни искаме да свършим реални задачи. Обещавам ви да кажа моите планове”, обясни Петков. За оставащите 36 часа до края на мандата му ще направи пълно обобщение на свършеното и ще го качи на сайта на министерството. “Искам да се видя с всички хора от МИ, които са били част от промяната. Аз заставам отпред, но зад мен има огромен брой хора, които работиха от сутрин до вечер, и ще искам да се видя с всеки един в следващите часове”, допълни той.

Градски легенди търсят връзка на “харвардците” с политици или бизнесмени. Те отричат засега

И кадри на ГЕРБ участват в строителството на новия политически проект на Кирил Петков и Асен Василев. Такива поне са градските легенди по места.

От дни във Варна върви слух, че инженер на морската структура на проекта е бившият областен управител Стоян Пасев. Той заемаше поста 7 години при второто и третото правителство на Бойко Борисов, за кратко бе и депутат от ГЕРБ. Самият Пасев отрече пред “24 часа” , но призна, че много хора му задават този въпрос. За център на варненската организация на политическия проект на служебните министри се спряга и лявата МИР. Лидерът ѝ Симеон Славчев е варненец и в морската столица е най-силната местна организация. Работата по партийното строителство пък била поверена на Красимир Жейнов, който на няколко пъти бе водач на листите на МИР в района. С организацията на местни структури на проекта са натоварени и сегашни областни управители. Такъв е случаят в Смолян, където за организатор сочат губернатора Стефан Сабрутев, който е близък до президента Румен Радев.

Сабрутев е предприемач и от над 20 години работи в търговията със строителни материали. Бил е два пъти кандидат за кмет на община Смолян и общински съветник от БСП.

Сабрутев също отрича да има съпричастност към проекта на Петков и Василев.

“За първи път чувам, че съм част от този проект. Те дори не са обявили, че ще правят партия, а една партия не се гради толкова бързо и лесно”, обяви Сабрутев.

В Бургас като техен симпатизант се завъртя името на общинския съветник и зам.-председател на партия Средноевропейска класа Константин Бачийски. Поводът стана посещение на министъра на икономиката в бившето военно летище Равнец преди седмица. Там сред официалните посрещачи като областен управител и кмет беше и Бачийски, който предаде на Петков цяла папка с документи и разработка на идеята за превръщане на авиобазата в индустриална зона.

“Освен по тази тема разговори за политика с министър Петков не съм водил. Ако ме поканят в една бъдеща формация под негово ръководство, не бих отказал, но трябва да съм убеден, че си струва каузата. Аз от кариера и постове не се интересувам и всички го знаят, досега съм отказал на 7 формации да им бъда водач на листите. Според мен започналата промяна в страната трябва да продължи, и то с хора като Кирил Петков”, заяви пред “24 часа” Константин Бачийски, който има успешен бизнес в компютърните технологии.