8500 мегавата нови централи със заявления за присъединяване към мрежата

https://www.24chasa.bg/novini/article/10180485 www.24chasa.bg
Вятърния парк “Св. Никола” на “Ей И Ес Гео Енерджи” спести през 2019 г. 323 277 т въглеродни емисии и рроизведе 291 241 мегаватчаса електроенергия.

 

8500 мегавата нови мощности са заявени за присъединяване към мрежата. Това съобщи на онлайн конференция  за зелената енергия Ангелин Цачев, изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор.  Само през последните 11 месеца са заявени за присъединяване  450 мегавата веита към мрежата средно напрежение. „Представяте си какъв огромен интерес от страна на инвеститорите има за изграждане и присъединяване на нови мощности, не е необходимо да бъдат подкрепяни в плана за възстановяване и устойчивост. Развитието на веи минава през развитието на мрежата", каза той.

Зелена енергия без субсидии и преференции, а на пазарен принцип – възможно е, казаха участниците в онлайн конференция за корпоративното снабдяване с възобновяема енергия и възможностите за съхранение на енергия в Югоизточна Европа. Форумът бе организиран от RE-Source Hub Bulgaria-Асоциацията за производство, съхранение и търговия с електроенергия и Българската асоциация за вятърна енергия. Как да се постигнат целите за 40% зелена енергия до 2030 г., възможности за складиране на енергия, какво ще стане с въглищните централи, бяха сред темите обсъдени на няколко часов дебат.

Искаме да обсъждаме в позитивна светлина зелената енергия в България и региона, изграждане на възобновяеми централи и производство на енергия на пазарен принцип, постави фокусът на обсъжданията Никола Газдов, председател на Асоциацията за производство, съхранение и търговия с електроенергия.

Зам.-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов каза, че искат да създадат условия бъдещите производители на зелена енергия да се чувстват добре на нашия пазар. Уточни обаче: „Не сме склонни да подкрепяме каквато и да е преференция към когото и да било. Считаме, че това не е балансирано и по този начин ще създадем пазарно изкривяване", уточни зам.-министърът. Поясни, че всички проекти за декарбонизация в комплекса „Марица-изток“ и в енергетиката ще бъдат подкрепени – по административен и технически път.

Зам.-председателят на комисията по енергетика Делян Добрев се изненада от думите на Дамянов, че министерството не е склонно към преференции. Той припомни, че в плана за възстановяване и устойчивост са предвидени няколкостотин милиона за подкрепа на батерии за съхраняване на зелена енергия. Той уточни, че не е против батериите, но ако са пилотни проекти, а не да се дават толкова много пари и да се повтори ситуацията с преференциите на фотоволтаиците в периода от 2008 до 2912 г. Попита дали тази част от плана за възстановяване е променена. Основните предизвикателства, според него, не са във възобновяемите източници, чиято енергия поевтинява, а в развитието на мрежата, която да може да присъедини и да приема зелената енергия. Няма нужда от батерии, а от мрежа, има инвестиционни намерения за хиляди мегавата проекти, те не искат друга подкрепа освен да бъдат присъединени към електропреносната мрежа, каза той. Високите цени на едро на електроенергията в момента само привидно подпомагали въглищните централи, те ускорявали смъртта им, защото колкото са по-високи цените, толкова по-бързо ще се развият инвестиционните проекти на възобновяемите централи, които ставали все по-ефективни и чийто ток е евтин.

Той вкара в дебата и подценяването на темата с офшорния вятър, за чиито мощности няма законодателство и в следващият парламент би следвало да търси консенсус, възможност за развитие на всички видове идеи за правила и за офшорния вятър, там имаме потенциал, каза той.

Владислав Панев от енергийната комисия в парламента също смята, че няма нужда от субсидии за зелена енергия. Дори токът на централи с договори за изкупуване сега е с цена под пазарната. Той смята, че е добре да бъдат подкрепяни батериите, защото сега пазарната им цена е по-висока отколкото пазарът може да понесе и това е слабият момент.

Председателят на енергийната комисия в парламента Иван Хиновски говори за балансираното развитие в енергетиката. Възобновяема енергия – да, но само с веита системата може да стигне до тежки аварии. Заяви, че нещо подобно се е случило тази година на 30 юли в 22 ч в Германия.
Хиновски каза, че вижда две групи мощности – в първата са чисто пазарни проекти за възобновяема енергия, които не искат никакви преференции. Но трябват и базови мощности, които могат да се изграждат след конкурси, при които да спечелят инвеститори с най-ниски цени.

Той акцентира и върху малките веита на покривите, създаването на енергийни кооперативи и общински борси за търговия с ток. Хиновски се усъмни във възможностите за изграждане на вятърни централи в Черно море, припомни, че точно в този район е пътят на птиците, а освен това морето е много дълбоко и при пилони от 100-200 м не се знае дали ще излезе икономически сметката. А иначе вятърът е колкото в Ламанша, каза той.

Добрев го репликира, че няма нужда да се правят анализи, дали е изгодно да се строят вятърни генерации, а "да направим закона, който да ги позволява, а кога и кой ще ги построи, ще се реши с времето".
Председателя на комисията Хиновски лансира модел за кондензационна газова централа в „Марица-изток 2“ и  ядрен блок в АЕЦ „Козлодуй“, за да се осигури базовата мощност от атомната централа и гъвкавост от газовата съчетани с възобновяеми източници. Такъв бил моделът на Чехия и Унгария, той смята, че е разумен и може да се стигне до консенсус.

Добрев напомни, че енергийният закон и сега позволява КЕВР да организира търгове, ако има нужда от газова централа. Преди да подходим към тези търгове, трябва да сме сигурни, че има нужда от тях.

В дебата зам.-министърът Дамянов подкрепи Добрев и Хиновски за развитието на мрежата. Няма как само веита да осигурят мощностите, до този момент няма технология в света, която да се основава само на тях.

Кирил Домусчиев, председател на КРИБ, каза, че в неговите предприятия са изградени 3 мегавата фотоволтаици, до края на годината ще построим още 25. Подчерта обаче, че веитата ще помогнат, но няма да разрешат проблемите на индустрията със скъпия ток. Индустрията не е готова за зелената сделка, заяви той и припомни, че два пъти е поскъпнала електроенергията в Европа и индустрията не е конкурентоспособна. Вместо да инвестираме в нови мощности в предприятията, се занимаваме да строим подстанции, за да се спасим от ситуацията в държавата. Подчерта, че има много предизвикателства и неясни теми. “Дай боже да влезем в сроковете на зелената сделка и да имаме конкурентна цена. Притесняват ни китайските и американските конкуренти, за които няма такива изисквания.“

Изпълнителният директор на „Аурубис България“ Тим Курт заяви притеснение от настоящите ценови нива на електроенергията. „ Аурубис“ сме голяма група и целта е да станем въглеродно неутрални до 2050 г. Не можем да чакаме, действаме. Работим по няколко пилотни проекта, с които ще направим неща, с които да се доближаваме до тази цел“, каза той и анонсира тестовете на първите съоръжения за водородни технологии в групата, които ще са ноември-декември. Поясни, че възнамеряват да използват научни пробиви. Припомни, че изграждат у нас най-големия парк фотоволтаици в рамките на групата. Той е 10 мегавата, но е просто капка в морето в сравнение с потреблението на електроенергия на предприятието.

Спомена и пестенето на енергия. Но заяви - основната ни дейност е производство на мед, не можем да навлезем дълбоко в производството на електроенергия. Поставената цел за българското предприятие е до 2030 г. 20% от енергията, която да потребяваме, да си я произвеждаме.