Буш, Клинтън и Обама заедно ще помагат на афганистански бежанци

https://www.24chasa.bg/novini/article/10181014 www.24chasa.bg
Барак Обама СНИМКА: РОЙТЕРС

Бившите президенти на САЩ Джордж Буш-младши, Бил Клинтън и Барак Обама застанаха зад организация, чиято цел е да помага на афганистански бежанци да се установят в Съединените щати, съобщи Ройтерс, предаде БТА.

Бившите американски лидери и съпругите им ще помагат на организацията "Добре дошли.САЩ" (Welcome.US), представляваща обединение на правозащитни организации, американски компании и други лидери.

Обединението заяви, че започва работа днес и ще помогне на десетки хиляди афганистанци, които напускат родината си, да се установят в САЩ, като за тази цел възнамерява да мобилизира подкрепа и доброволци.

Много от бежанците щяха да са в риск, ако бяха останали в Афганистан под управлението на талибаните, защото са работили за САЩ и съюзниците им по време на 20-годишното американско присъствие в централноазиатската страна.

"Хиляди афганистанци бяха с нас на фронтовите линии, за да се борят за един по-сигурен свят, и сега те имат нужда от нашата помощ. Ние сме горди от факта, че подкрепяме "Добре дошли.САЩ", заявиха Джордж Буш-младши и съпругата му Лора.

Представители на Бил Клинтън и на съпругата му Хилари и на Барак Обама и на съпругата му Мишел не са правили коментари във връзка с организацията, отбелязва Ройтерс.