Талибаните искат добри отношения с Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/10181834 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Талибаните държат да установят добри отношения с Турция, заявил техен отговорен представител, съобщи БТА, цитирайки турския вестник "Миллиет".

Помощник външният министър във временното правителство на талибаните в Афганистан Емирхан Муттани е заявил, че желанието им е да установят добри отношения с Турция, както и с другите държави, съобщи "Миллиет".

Муттани е посочил това на пресконференция, която е първата във външното министерство откакто талибаните дойдоха на власт, посочва турската медия. По думите на афганистанския представител, те поддържат контакти с турските институции.

"Нашите очаквания от Турция са да остане до народа на Афганистан и да получим помощ за инфраструктурните дейности в страната, най-вече за възстановяването на международното летище в Кабул. Ние сме във връзка с Турция по тези въпроси. Разговорите може да приключат в скоро време. Турция има много добро правителство", заявил Муттани.

Той съобщил още, че на международна конференция, състояла се в Женева, за Афганистан били обещани дарения за над 1,1 млрд.долара, което се посрещнало със задоволство от талибаните.

"Талибаните ще развиват сътрудничество със страните, които ни отпускат помощи. Искам да подчертая, че помощите ще бъдат разпределяни по прозрачен начин", допълнил Муттани.

От временното правителство на талибаните призовали Азиатската банка за развитие и Ислямската банка за развитие да помогнат за развитието на Афганистан. Талибаните изразили намерение да развият икономиката, за да привлекат инвестиции отвън.

Замразяването на авоарите на Афганистан от страна на САЩ бе оценено от талибаните като жесток и нехуманен акт, с който хуманитарните въпроси се обвързват с политиката.