Окончателно! Депутатите взеха бюрото по защита от главния прокурор

https://www.24chasa.bg/novini/article/10182238 www.24chasa.bg

Бюрото по защита при главния прокурор минава към министъра  на правосъдието, реши парламентът в последния си работен ден. За гласуваха депутатите от "Има такъв народ", БСП, "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме". 

Депутатите от ГЕРБ - СДС и ДПС макар и да бяха в залата, и да се включиха в дебата  не участваха в гласуването на повечето текстове.

В тримесечен срок  бюрото трябва да мине към правосъдния министър. То вече няма да охранява прокурори и следователи, а само застрашени свидетели във връзка с досъдебни производства. 

Обсъждането на второ четене започна разгорещено.   

"Този акт има символно значение. Заради преторианската гвардия започнаха протестите, които придължиха 120 дни. Вие (обърна се към ДПС - б.р.) се борите имотите да останат при главния прокурор", каза Димитър Делчев от ИБГНИ, докато се обсъждаше заглавието на проекта.  Думите му бяха по повод на идеята на Хамид Хамид имотите, в които сега се помещава бюрото и са на съдебната власт, да не минават към правосъдното министерство. Това беше и предложението  на прокуратурата. 

"Нямате право да забранявате на народните представители да се изказват. Заради протестите 2020 г. предложихме вариант - неприсъщите функции да отпаднат и то да си остане като охранително звено. Не сме защитници на една фигура или определа група от фигури. Искаме да се спазва закона, да има трайно законодателство", отговори му Хамид Хамид. 

"Всички и децата в квартала знаят, че сегашният правосъден министър ще стане конституционен съдия. Знам, че в момента имаме министър на правосъдието, който няма да позволи да се случи нищо на тези свидетели, но ако дойде с друг профил", добави той. 

Атанас Славов от "Демократична България" посочи, че  когато бърото е в изпълнителната власт, ще има отчетност и "няма да се изправим пред хипотезата от маналата седмица, докато главният прокурор говорише за независимостта на съдебната власт, си чатише с pi ar Sevi Boiko".

"Питам ви реформа в съдебната система за един месец ли се прави. Това ли е вашето разбиране за правова държава", реплекира  Анна Александрова от ГЕРБ.

"Г-н Славов, докато нямаме гласове, не можем да мечтаем, надяваме се да имаме достатъчно гласове, че и българският народ да помечтае", каза пък Радостин Василев от ИТН.

"За мен председател на правната комисия беше г-н Христо Иванов. Той я свикваше сутрин, обед, вечер, на почивката, в голямото междучасие с една едниствена цел да бъде наказан главният прокурор, няма значение как се казва. Голата истина е, че свиквахме всякакви комисии, за да довършим едно нещо. Всеки избран занапред да знае, че не е ли избран от правилните хора, какво го очаква", каза Цветан Енчев от ДПС.

"Голата истина я видя целият български народ. Голата истане е, че голяма част от депутатите се опитват да запазят това странно бюро и този странен главен прокурор. Срам ме е, че съм в тази зала, срам ме е от ГЕРБ и ДПС, и ще изляла", включи се и Филип Станев от ИТН.

"Има значение как се казва главният прокурор, защото две години искаха неговата оставка хората на площада", реплекира Мика Зайкова от ИТН.

Хамид Хамид пък отказа повече да се изказва, защото единият от "адвокатите на олигарсите" директно го заплашил, че ще има нужда от защита. Все пак после взимаше думата, за да направи предложения, които не бяха приети.

Десислава Атанасова от ГЕРБ предложи отчетните доклади на бюрото да се правят пред ВСС, така щял да се реализира принципът власт власт възпира.

Атанас Атанасов от ДБ обаче се противопостави с аргумента, че след като минава към министъра на правосъдието може да се упражява парламентарен контрол. Според Мая Манолова от ИБГНИ, ако то се отчита пред ВСС безконтролността щяла да се запази и нямало да се довърши докрай промяната.

"Чудя се как да нарека вашето изказване - амнезия, политически гьонсурат, защото на 29 ануари 2014 г. вие гласувате в подкрепа на този закон. Това важи за цялата парламентарна група на БСП, защото тогава БСП, ДПС и "Атака" гласуват бюрото да мине към главния прокурор", реплекира Атанасова.

"Удобно пропускате промените във функциите на бюрото. Проследете промените в закона как от бюро, което трябва да защитава свидетели, става паравоенна организация", отговори Мая Манолова.
Хамид Хамид отново предложи да отпаднат полицейските функции, но народните представители не го подкрепиха.

"Бюрото ще изпълнява функциите, които трябва да изпълнява и няма да бъде под ръководството на главния прокурор", заяви Тошко Йорданов от ИТН.

След тричасово гласуване проектът беше приет, а част от народните представители ръкопляскаха. 

Тома Биков от ГЕРБ обясни отрицателния си вот и попита, ако Иван Гешев стане правосъден министър, трябва ли пак да се променя законът. 

После депутатите излязоха в почивка.