Проф. Минко Балкански откри учебната година в гимназията, носеща неговото име

https://www.24chasa.bg/novini/article/10183329 www.24chasa.bg
Патронът на Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи в Стара Загора проф. Минко Балкански обеща да оборудва със собствени средства модерен кабинет по физика за гимназистите. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Сред гостите на тържеството беше и учителят по физика от Казанлък Теодосий Теодисиев
94-годишният проф. Минко Балкански долетя от Париж в Стара Загора, за да присъства днес на откриването на новата учебна година в Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи в града на липите, която носи негово име. С него беше и почти 90-годишната му съпруга Нели Балкански, французойка.
На празника дойде и френският посланик у нас г-жа Флоранс Робин.
"Вероятно това е единственият случай в България - патрон на училище да бъде жив човек. За да се случи това, трябваше да бъдат променени някои нормативни документи", обясни пред "24 часа" зам.-кметът на Стара Загора по образованието Иванка Сотирова.
"За мен това е предизвикателство и задължение. Аз ще кандидатствам да бъда член на Съвета на мъдреците, за да можем заедно да създадем един чудесен състав от учители. Пожелавам Ви добър път и успех във Вашите усилия да направим това училище първо в България", каза в приветствието си 94-годишният именит учен и филантроп.
Тази година гимназията прие своя втори випуск ученици. Те трябваше да са 52, но заради желанието на две двойки близнаци да продължат обучението си тук, новите ученици са 54. Те ще учат в обновената сграда на бившето първо основно училище "Георги Бакалов", което беше закрито. Вторият етап от реконструкцията на сградата предвижда тук да бъде изградено общежитие за гимназистите от други градове, както и ресторант-кафетерия. Проф. Балкански обеща със свои средства да оборудва модерен кабинет по физика.
Старозагорският митрополит Киприан благослови ученици и учители и каза: "В това училище ще се възпитават таланти. Помнете, че талантът е дар от Бога и неговото закопаване е обида към Бога". Той посъветва учениците да имат за пример своя патрон, защото с труд и усърдие могат да постигнат всичко.
Сред гостите, които поздравиха учениците, беше и учителят по физика от Казанлък Теодосий Теодосиев. Засега не съм канен да преподавам тук, каза той. Новината при него била, че вече имал 7 асистенти, млади учени, които един ден ще го наследят на преподавателската банка.