Хванаха внука на Веска Меджидиева, съдена за крадени милиони, да отглежда марихуана

https://www.24chasa.bg/novini/article/10183351 www.24chasa.bg
Веска Меджидиева на поляната пред къщата си в ЮАР

Внукът на Веска Меджидиева, съдена в зората на прехода за задигнати милиони от Българската земеделска и промишлена банка, е бил заловен да гледа марихуана, научи "24 часа". Той е бил задържан в столичния кв. "Бъкстон" на 13 септември по куриозен начин.

Вечерта 24-годишният мъж подал сигнал за пожар в къщата му на бул. "Братя Бъкстон". След като бил изгасен, полицаите забелязали зелени растения в саксии. По време на претърсвания на мазето е установено, че се състои от 3 помещения, които са оборудвани с напоителна, вентилационна и осветителна система. Иззети са около 100 броя растения в саксии с различна големина. В къщата е намерен и иззет найлонов чувал с изсъхнала марихуана.

Мъжът не е осъждан. Той е обвинен за отглеждане на трева и може да получи от 2 до 5 години затвор и глоба от 5000 до 10 000 лева. Софийската районна прокуратура го е задържала за 72 часа и ще му иска постоянен арест. 

Баба му Веска Меджидиева бе оправдана от Върховния касационен съд през 2010 г. по обвинение на главния прокурор, че като управител на Българска земеделска и промишлена банка от 25 октомври 1994 до 15 май 1995 г. е присвоила близо 78 млн. стари лева (4,5 млн. долара).Тя напуска България малко преди да й бъде предявено обвинението от Иван Татарчев през 1996 г. Заедно със съпруга си Румен Спасов минават границата с Гърция и оттам летят за Южна Африка, където се заселват.

Той умира през 2009 г. след тежко боледуване. В момента Меджидиева живее в Кейптаун. Двамата станаха известни по времето на Жан Виденов с т.нар. кръг "Орион", който според него е приятелски. Румен Спасов е кръщавал фирмите си на звезди от това съзвездие и оттам се получило името и на групата.