Месец след падането на Кабул талибаните изправени пред икономическа криза

https://www.24chasa.bg/novini/article/10183536 www.24chasa.bg
Талибаните контролират улиците на Кабул и всички аспекти на живота в Афганистан

Талибаните са изправени пред трудно предизвикателство, докато се опитват да превърнат светкавичната си военна победа в трайно мирновременно правителство месец след като превзеха Кабул, пише БТА

След четири десетилетия война и смъртта на десетки хиляди хора, сигурността като цяло се подобри, но икономиката на Афганистан е в руини, въпреки стотиците милиарди долари, изразходвани за развитие през последните 20 години.

Суша и глад принуждават хиляди да бягат от провинцията към градовете, а Световната програма по прехраната се бои, че храната може да свърши до края на месеца, което ще остави до 14 милиона човека на ръба на гладната смърт.

Докато на Запад вниманието основно се фокусира върху това дали правителството на талибаните ще спази обещанията си да защити правата на жените или ще даде подслон на бунтовнически групировки като Ал Каида, за много афганистанци основният приоритет е просто оцеляването.

"Всички афганистанци, и децата, са гладни, нямат дори една торба брашно или олио", казва живеещият в Кабул Абдулла.

Дълги опашки все още се образуват пред банките, където беше наложен седмичен лимит за теглене от 200 долара или 20 000 афгани, за да бъдат запазени намаляващите резерви на страната.

Импровизирани пазари, където хора продават покъщнина за пари в брой, изникнаха из Кабул, въпреки че има недостиг на купувачи.

Дори с милиарди долари чуждестранна помощ, икономиката на Афганистан изпитваше затруднения и растежът не успяваше да върви в крак с постоянното нарастване на населението. Работните места са оскъдни и много държавни служители не са получавали заплащане от поне юли.

Въпреки че повечето хора изглежда приветстваха края на военните действия, всякакво чувство на облекчение беше отслабено от почти пълното спиране на икономиката.

"В момента сигурността е доста добра, но не припечелваме нищо", каза месар от района Биби Махро в Кабул, пожелал да запази анонимност. "Всеки ден нещата стават все по-зле за нас, по-горчиви. Това е наистина лоша ситуация", добави той.