Тошко Йорданов обвини Христо Иванов, че 46-ия парламент не излъчи правителство

https://www.24chasa.bg/novini/article/10183660 www.24chasa.bg
Тошко Йорданов

"Демократична България" носела вина, че не се приели и закони

Ако някой носи персонална отговорност за това, че 46-ия парламент не излъчи редовен кабинет, то това е съпредседателят на "Демократична България". Това заяви като част от заключителните си думи от трибуната на парламента в последното планарно заседание председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. 

"Всички политически партии в тая зала, всички без ДПС, заявиха, че няма да подкрепят предложеното от нас правителство. Затова няма правителство", каза той и нарече лицемерие всички приказки пред камерите, че партиите имали общи цели и се договорили по единни приоритети.

Йорданов напомни твърдението си от преди месец, че Христо Иванов е бил в стаята на ИТН и е поискал да посочва кои да са министри. Персонален контрол, нарече това председателят на ПГ на ИТН.

"Дълго време нямаше комисии в този парламент. Нямаше комисии, защито ДБ вкараха поправки в НС, които реално го блокираха", заяви още Йорданов. Той обясни, че в правилника било записано, че е нужно да мине месец, преди да се разгледа законопроектите. "И извънземни да станехме нямаше какво да направим. Там минават за юристи, които ясвно не мислят какво правят", каза още Йорданов.

Той посочи, че единствените прието закони са актуализацията на бюджета и преместването на бюрото на Гешев към правосъдното министерство. Според него това се случило, заради двете най-работещи комисии - бюджетната и правната, чиито председтели са депутати на ИТН.

"Там председателите бяха от ИТН и ако не бяха те, нямаше това да се случи", категоричен бе председателят на групата на ИТН. "Татянадончевщина", нарече той случилото се в 46-ия парламент: "Размахване на листчета, на които не помним какво сме писали."

"Това е един лицемерен парламент, което стана ясно на всички. Едно се говори в кулоарите, друго на срещите и съвсем друго пред камерите. Ако ни дойде акълът в следващия парламент да правим това, което общаваме на хората, ще направим правителство", обясни Тошко Йорданов.

Той се и обърна към ГЕРБ за предстоящите президентдки избори. "Има президентски избори. Президентът Радев ще спечели и това е доказателство, че всеки, който е срещу вас, печели", каза Йорданов.