Христо Иванов: Предстои грозна предизборна кампания

https://www.24chasa.bg/novini/article/10183813 www.24chasa.bg
ХРИСТО ИВАНОВ

"Кампанията започна. Много прилагателни се казаха за този парламент. Започна неудържимо сочене с пръсти кой е виновен. Длъжни сме да опитаме да кажем на нашите избиратели какво се случва с нас."

Така съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и председател на парламентарната група започна изказването си в последните часове на 46-ия парламент. Той изрази философска теория за политическата криза, в която страната ни е изпаднала и заради която не може да се състави правителство.

"Оптимистичната ми теория е, че се случва много важна трансформация, която не може да се случи бързо, праволинейно. Тя изисква няколко сътресения, няколко пускания на пералнята. Хубаво е извън хаоса и атаките да видим този процес, да го изговорим.
Центарлният въпрос на тази криза е: "Как в Бългрия се осъществява властта?", обясни Иванов.

"Ние се оказа, че не можем да проведем среща, без това да започне да се разказва пред медиите и да се превърне в компромат. Тези неща не са самоцелни, а много важни. Този ден е важен колкото първия ден на следващия парламент", каза Иванов.

"Стигнахме до ситуацията след избори да имаме един победител, който да има свръховластеност, който да се превърне в безконтролна власт. Това изкриви нашето съвместно битие. Тази криза е морална. Предстои ни вече да няма големи, а да има повечко средни по размер партии. Никой няма да може да казва: "Аз имам един център за вземане на решения, извън парламента и друг няма да взема решение." Ние казахме "не" на всичко това и да, аз поемам отговорност", каза още Иванов като отвърна по този начин на Тошко Йорданов, който го обвини персонално като виновник да не се състави правителство в 46-ото НС.

Хросто Иванов съжали, че този ппарламент не можа да се концентрира върху политиките за коронакризата. "Предстои ни много да учим. Всеки, с когото съм се срешнал съм научил нещо от вас", добави той и предупреди, че предстои грозна предизборна кампания.

"Предстои кампания, в която всички ще се наричате боклуци, а избирателите ще разбират, че всички сте боклуци. Видях, че тук са хора, които няма да нарека боклуци. Човек е сплит от светлини и сенки", каза още той и обясни, че оптимистичната му теория за следващия парламент включва и хората в настоящия.