ГЕРБ: Няма данни да са подслушвани граждани, рухнаха опорките на Хаджигенов и Рашков (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10183941 www.24chasa.bg
СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Няма данни да са подслушвани граждани по време на протестите през 2020 г. Опорките на служебния вътрешен министър и на Николай Хаджигенов от кампанията рухнаха. Това каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова пред журналисти.

Днес в пленарната зала трябва да бъде разгледан докладът на временната комисия, която разследва имало ли е полицейско насилие на протестите през 2020 г. Това обаче се провежда на закрити врата, защото част от информацията е със секретен гриф. Първоначално идеята бе само половината от него да се гледа на закрито. Шефката на парламента Ива Митева подложи това предложение на гласуване, а в залата настана спор дали изобщо трябва да се гласува, тъй като по процедура секретните неща се гледат на закрито.

Казусът тук е, че само половината от доклада е секретен. По принцип изцяло секретните неща се гледат на закрити врата, а сега трябва да гласуваме половината да е закрито, а другата половина да е открита, обясни Митева. За гласуването обаче се оказа, че няма кворум. Митева реши да прави поименна проверка, а депутатите на ДПС и ГЕРБ излязоха от зала. За да не се провали заседанието, Хаджигенов поиска всичко да се гледа на закрито. Така директно бяха изключени камерите, които предават заседанието.

ГЕРБ: Няма данни да са подслушвани граждани, рухнаха опорките на Хаджигенов и Рашков (Видео)

С решение на председателя на Народното събрание и без гласувана процедура, беше закрито заседанието на парламента за обществеността, за медиите за един доклад, който в продължение на 3 месеца се размахваше като активна работа на няколко човека, коментира Атанасова. Тя обясни, че от ГЕРБ са прегледали секретните документи, които са изпратени от министерството, и в тях се посочва, че няма данни за подслушвани граждани.

ГЕРБ: Няма данни да са подслушвани граждани, рухнаха опорките на Хаджигенов и Рашков (Видео)

Току що рухна конструкцията и на Бойко Рашков, и на Хаджигенов, и на всички останали, които твърдяха през цялата предизборна кампания, че има стотици подслушвани български граждани, политици, представители на медиите. Сами разбирате, че ако имаше нещо подобно, вътрешният министър щеше да огласи тази информация, а не да се скрие удобно. В доклада се съдържат точно 70 реда, свързани с използването на СРС, даже няма и една страница. Истината е, че документите, които са изпратени на тази комисия, създадена с една единствена цел, няма данни за такива подслушвания, каза още Атанасова.

Това, което трябва да знаете е, че в този доклад няма абсолютно нищо секретно и което да изисква засекретяване на информацията. Единственото, което се направи, е да се закрие заседанието, за да не видите и да не чуете за какво става дума в този доклад, допълни и депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Най-големият интерес да се разплете целият този възел, имаше ГЕРБ. Това, което прави в момента г-н Хаджигенов доказва, че освен адвокат на много съмнителни субекти, се превърна и в адвокат на Бойко Рашков. Някой не иска да се стигне до цялата истина. Ако тези хора имаха достатъчно информация, щяха да бъдат първите, които да запознаят не само народното представителство, а и цялото общество с нея. Уви, това се оказа един голям балон и той се спука, каза и зам.-шефът на групата Александър Ненков.

Вътре няма никакви данни. Единственото нещо, поради което министър Бойко Рашков го е класифицирал, е защото няма никакви данни. Закриването на заседанието цели да оправдае три месеца работа, каза и колегата им Христо Гаджев.