Обвиняемите за отглеждане на коноп край "Кремиковци" задържани под стража

https://www.24chasa.bg/novini/article/10184035 www.24chasa.bg
Отглеждане на конопени растения

С определение на съда на обвиняемите за отглеждане на копон в района на "Кремиковци" е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража".

Това става ясно след разглеждането по искането на Софийска градска прокуратура за вземане на мерки за неотклонение спрямо В.Г. и М.Г., привлечени в качеството на обвиняеми по досъдебно производство за извършени престъпления по чл. 354а, ал. 1 и по чл. 354в, ал. 1 от НК, обясниха от Апелативната прокуратура.

В хода разследването по делото са събрани доказателства за това, че двамата мъже – баща и син, незаконно държали с цел разпространение високорискови наркотични вещества. В ползваното от тях хале, в района на бившия металургичен комбинат „Кремиковци“ в гр. София, е бил установен коноп с тегло от 1366,75 грама.

До 13.09.2021 г. В.Г. и М.Г. отглеждали растения от рода на конопа в две халета в нарушение на правилата, регламентирани със Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. Там са били открити 5128 броя растения от вида на конопа, с височина от 60 до 170 см.

В.Г. и М.Г. са били задържани на място. Изяснено е, че двамата стопанисвали двете халета и пребивавали в намиращите се наоколо фургони. Второто хале било изградено от тях, като те заплащали разходи за електричество.

Извършени са обиски, претърсване и изземване. Разпитани са свидетели.

Двамата обвиняеми имат криминалистични регистрации за различни престъпни деяния.

Съдът прие доводите на прокуратурата, че е налице съпричастността на В.Г. и М.Г. към престъпленията, които се характеризират със завишена обществена опасност. Има риск двамата да извършат престъпление и да се укрият.