Ортопеди и травматолози заподозряха още политически уволнения след това на проф. Балтов

https://www.24chasa.bg/novini/article/10184195 www.24chasa.bg
ПРОФ. АСЕН БАЛТОВ

Като връхна точка на поредица от политически мотивирани уволнения и опити за саморазправа от позицията на власт, видяха ортопеди и травматолози в отстраняването на проф. Асен Балтов от "Пирогов", започнало с уволнението му първо като директор на най-голямата спешна болница.

 Това заявяват те в свое становище от Българската ортопедична
и травматологична асоциация, изпратено до Българския лекарски съюз, здравния министър Стойчо Кацаров и председателя на парламентарната здравна комисия д-р Силви Кирилов.  

"Припомняме, че той не е назначен по време на управлението на ГЕРБ и всичко, което е направил в сътрудничесто с МЗ и учредения от МС Национален оперативен щаб e за справяне с пандемичната обстановка в страната. Всеотдайността му в тази насока очевидно е използвана в опита за внушаване на предполагаемата му близост с предходното политическото управление на страната", пишат те в писмото си доц. Калин Михов, зам.-предсаедател на асоциацията.

Те припомнят, че в понеделник Балтов бе уволнен като лекар, а не като администратор.

"Съгласни сме, че като принципал на едно лечебно заведение, МЗ има право да уволни директора му, макар да смятаме, че и тогава трябва да бъдат представени основателни мотиви, а не това да става в резултат на недоказани обвинения. В случая обаче проф. Балтов не е уволнен като служител на администрацията на болницата, а като лекар в същата. Това е пряка намеса на политиката в лечебната дейност с негативен знак. Проф. Балтов е един от най-опитните, именити и способни ортопеди в България. Избран e за председател на Българската ортопедична и травматологична асоциация за втори пореден мандат от ортопедичната общност, човек помогнал на хиляди пациенти", обясняват от асоциацията.

Специалистите са категорични, че уволнението на Балтов намалява в значителна степен възможностите на екипа на болницата да оказва адекватно лечение на пациентите си, а лишаването на пациентите от неговата компетентност щяло да влоши качеството и всеобхватността на здравната помощ в леченото заведение.

"Считаме, че политиците не трябва да стават причина за влошаване на здравеопазването в резултат на личната си вендета, а трябва да се грижат за подобряването му", споделя доц. Михов.

"Немотивираното уволнение на един лекар ни притеснява, защото е връщане към едни мракобесни времена на саморазправа, които смятахме за отминали. Надявахме се, че развитието на България по пътя на демокрацията през последните 30 години е реалност, а не параван. Надявахме се младите лекари в нашата страна да израстват без страха, че във всеки един момент могат да бъдат жертвани, без зад това да стоят законосъобразни мотиви", допълва той.

От асоциацията припомнтя, че в резултат на положените от Балтов усилия са били напълно реновирани Клиниката по неврохирургия и Клиниката по изгаряния и пластична хирургия. В момента те са оборудвани с техника, която е на нивото на тази във водещите световни клиники. Започнат е и ремонт на Спешно приемно отделение и Операционен блок. 

От асоциацията настояват лекарският съюз да заеме позиция по немотивираното дисциплинарно уволнение на Балтов, въпреки че председателят му д-р Иван Маджаров вече заяви, че е редно ръководството на болницата да обяви мотивите за решенеито си пред обществото.