Манолова: Отговорността за провала е на ИТН като първа политическа сила

https://www.24chasa.bg/novini/article/10184239 www.24chasa.bg
Мая Манолова СНИМКА: Архив

Отговорността за провала, за несъздаването на правителство, за неосъществената съдебна реформа е на "Има такъв народ" /ИТН/ като първа политическа сила. Това заяви в декларация от името на ПГ "Изправи се БГ! Ние идваме!" /ИБГНИ/ председателят й Мая Манолова.

По думите й възможностите за съставяне на правителство в този мандат на Народното събрание /НС/ са били пропилени от първите три политически сили, получили мандат - ИТН, ГЕРБ и БСП.

"Всъщност, от партия на статуквото даже нейните избиратели не са очаквали да направи кабинет, така че погледите бяха насочени към партиите на промяната и, разбира се, към първата политическа сила - ИТН. От нея се очакваше да прояви разбиране за диалога, за компромисите, за съгласието, които трябва да бъдат проявени, за да бъде сформирано правителство. Така, че ще ви го кажа направо, уважаеми колеги от ИТН - отговорността за провала, несъздаването на правителство, за неосъществената съдебна реформа е на вас като първа политическа сила", прочете Манолова. Надеждата, по думите й, на гражданите сега е насочена към следващото НС, в което формациите на промяната трябва да се прегрупират по начин, по който да бъде победено статуквото и задкулисието.

За краткия живот на 46-ото НС ще се съди по неговите резултати - само 26 заседания, но на тях беше направено повече, отколкото при управлението на ГЕРБ в кабинетите на Борисов, изтъкна депутатът. И изброи, че след 12 години са увеличени парите за майчинство - ще бъде 650 лв, пенсиите ще се преизчислят.

ПГ ИБГНИ внесе 30 законопроекта и проекти за решения, насочени към решаването на проблемите на обикновените хора по сектори, отчете Манолова. Амбициите ни бяха големи, но възможностите се оказаха скромни, защото задкулисието и зависимостите не са си тръгнали от българския парламент, успяха да изкушат онези, за които промяната е само маска, предизборен слоган, изтъкна председателят на парламентарната група. За всички останали, за които промяната е цел - борбата с мафията, със зависимостите ще продължи до пълното им обезвреждане, обяви Мая Манолова. Това, по думите й, може да стане в три посоки - осигуряване на достойни, по-високи доходи на българските граждани като в тази посока парламентът е успял да актуализира бюджетите на ДОО, НЗОК и държавния бюджет, така че да няма пенсионери с доходи под прага на бедност в условията на пандемия.

На второ място, очакването за промяната е тя да се влее като мощен лъч в съдебната система, да освети тъмните ъгли и там, продължи председателят на ПГ ИБГНИ. За съжаление това НС не се справи с предизвикателството да извърши истински промени в съдебната система, посочи Манолова.

На трето място тя отбеляза, че очакването на хората е промяната да донесе справедливост, защото ръстът на цените, на ток, на парно, на горивата иска отпор, тъй като ударът е върху обикновените хора. Икономическата зима ще бъде трудна и отговорна, и предизвикателство пред политиците е наистина да се вразумят и, вместо интересите на силните на деня, да пазят интересите на обикновените хора, защото разкритията за корупция са ужасяващи, шефове на държавни дружества продължават да получават по 15-20 хиляди лева месечна заплата и отказват да се явят пред народните представители, посочи политикът. Краят е близо - ще има справедливост за корупционните схеми, за спекулантите за цените на парното и тока, смята тя.

В началото Манолова от името на групата поздрави с първия учебен ден ученици, учители, техните семейства, работещите в сферата на образованието, "защото образованието е празник и голямата ни надежда са образованите и можещи деца на България".