Близо 43% от учителите в Търновско са ваксинирани или боледували от COVID

https://www.24chasa.bg/novini/article/10184331 www.24chasa.bg
973-а педагози се тестват преди да влязат в класните стаи СНИМКА: Община Велико Търново

В област Велико Търново близо 43% от учителите и непедагогическия персонал в училищата и детските градини са ваксинирани или преболедували COVID-19.

30% от педагозите са си направили имунизации, а 19% са преболедували коронавирусната инфекция, сочат данните на РУО към 27 август. При домакини, чистачки и т.н. процентът е по-малък - 20% са ваксинирани, а около 18% са се срещали с вируса.

Детските градини в селата Недан и Батак от община Павликени са образователните институции в област Велико Търново с най-висок процент ваксинирани в екипите. Там са постигнали 70% имунизирани. Сред най-активните училища е основното школо в село Раданово, където с бити ваксини са над 69%.

Регионалното управление на образованието започна разяснителна кампания, за да активира учителите да си сложат ваксини. Преди началото на учебната година 973-ма работещи в образователни институции заявиха желание да се тестват за наличие на COVID. За целта бяха разкрити 10 центъра за бързи тестове в училищни здравни кабинети в цялата област.

"Направихме го, за да сме уверени, че тези колективи, които са пожелали по-масово тестване, наистина са безопасни за децата. Мисля, че тестването ще продължи има и инициативи по училища педадогическият персонал и учениците да се тестват ежеседмично, очаквам такива решения. В момента правят проучване сред родителите", каза шефката на РУО Розалия Личева.

Към 16 ч във вторник над 72% от пожелалите са преминали и има само двама положителни.

"Тези хора са имали и симптоми, можели са да отидат и в лабораториите, но са преценили, че чрез безплатните тестове ще бъде установено. За мен е притеснително, ако бяха дошли в училище на първия учебен ден, когато всички колеги са на едно място и децата са в класните стаи", коментира Личева.