Шипоопашата костенурка, пострадала при пожар в Рила, на лечение при "Дивите животни"

https://www.24chasa.bg/novini/article/10184377 www.24chasa.bg

Шипоопашата костенурка, пострадала при горски пожар в Рила, е на лечение при "Дивите животни", съобщиха от природозащитната организация във Фейсбук.

Шипоопашатата костенурка Жарава е жертва на един от пожарите в планината Рила. Извадена е от пламъците от огнеборец, а около нея са тлеели труповете на други костенурки, които не са доживяли да бъдат намерени живи, предава БТА.

Жарава е силно обгоряла, тъканите на краката и шията буквално се разпадат. Очите също са засегнати, засега не е ясно дали уврежданията им са трайни.

От природозащитната организация напомнят, че в горските и полски пожари загиват хиляди животни. Те отправят благодарност на огнеборците, които намират сили в тези ужасно тежки моменти, да помогнат и на животни.

Фондация "Дивите Животни" е неправителствена организация, чиито основен предмет на дейност е лечението и доотглеждането на осиротели или пострадали диви животни и освобождаването им обратно в природата. Наред с това те подпомагат работата на институциите в областта на природозащитата и опазването на околната среда, включително в случаи на защитени животински видове, пострадали в резултат на човешка намеса или природни явления. Голямата им цел е създаването на спасителен център край София, в който ще се приемат, лекуват и доотглеждат диви животни от всякакъв вид, независимо от статута им на защитени или не, е отбелязано в сайта на организацията.