Доц. Хинков: Българите загубихме един малък град заради пандемията

https://www.24chasa.bg/novini/article/10184484 www.24chasa.bg
Доц. Христо Хинков

"Загубихме един малък български град заради пандемията. Има ваксина, а не я ползваме. От години има неглижиране на общественото здраве".

Това заяви доц. Христо Хинков, директор на НЦОЗА.

Жервтите на коронавируса у нас са близо 20 000.

Колегата му д-р Тома Томов, който е заместник-министърът на здравеопазването е категоричен, че единствено с ваксина можем да преборим Covid-19.

"Единственият начин да се преборим с COVID-19 са ваксините", каза той на среща с част от експертите от Обществения съвет по ваксинация към МЗ, с психолози, психиатри, политолози и социолози. Тема на разговорите, продължили повече от час и половина, са нагласите на част от българското общество срещу имунизацията и връщането на доверието във ваксините.

Д-р Томов подчерта, че България разполага с достатъчно количество ваксини, а в същото време е на последните места в ЕС по ваксинация и на първо по смъртност. За политолога Слави Василев причините за съществуването на антиваксърските настроения са недоверието към сериозните информационни канали, както и недоверието в българските институции, подхранвано в последните 30 години. „Доверие трудно се гради, но лесно се руши. Нужно е време за възстановяване на доверието“, подчрета и проф. Сава Джонев, председател на Дружеството на психолозите в България.

Психиатърът Елена Иванова акцентира върху здравната мотивация на хората като, според нея, част от българите не се грижат добре за здравето си.

Социологът Светлин Танчев посочи, че в началото на пандемията, когато обществото е имало много по-голямо доверие в институциите и прилаганите от тях мерки, е легитимарана алтернативната теза. „Това разби обществото и го раздели на две“, изтъкна той. Социологът проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента, изтъкна: „Институциите трябва да говорят в един тон. Много малко познаваме българското общество“. Според него е важно да се разбере, че ваксинираният е по-защитен от неваксинирания.