Салах Абдеслам: Атакувахме Франция и населението, но нямаше нищо лично в това

https://www.24chasa.bg/novini/article/10184566 www.24chasa.bg
Салах Абдеслам СНИМКА: Архив

"Атакувахме Франция, взехме за мишена населението, цивилни, но нямаше нищо лично в това", заяви Салах Абдеслам, основният обвиняем по процеса за атаките от 13 ноември 2015 г. в Париж, в началото на днешното заседание по делото във френската столица, предаде Франс прес.

"Въпросът не е да вкараш ножа в тялото, а да си искрен", каза той със спокоен тон, твърдейки, че атентатите са били отговор на френски бомбардировки срещу терористичната организация "Ислямска държава".
Председателят на съда даде думата на всеки от 14-те присъстващи в залата обвиняеми. Салах Абдеслам говори в продължение на около пет минути. Той заяви, че хората, които в рамките на делото са наричани "терористи, джихадисти, радикализирани" всъщност са "мюсюлмани". "Това е автентичният ислям", каза обвиняемият.

"Франсоа Оланд каза, че ние се сражаваме с Франция заради ценностите й, но това е лъжа", подчерта Абдеслам, като заяви, че "френски самолети бомбардираха "Ислямска държава", мъже, жени, деца. Франсоа Оланд знаеше за рисковете, които поема, като атакува "Ислямска държава" в Сирия", изтъкна Абдеслам, цитиран от БТА.