Доц. Ангел Кунчев: Ако се държим като идиотите на Европа, ще си ударим туризма и икономиката

https://www.24chasa.bg/novini/article/10184812 www.24chasa.bg

"Ако продължаваме да се държим като идиотите на Европа и да не се имунизираме, ще си ударим страшно икономиката и туризма. Догодина никой няма да иска да дойде в България, ако държим 20-30% ваксинирани на фона на 80-90% в Дания. Хората ще избират безопасни места, каквото няма да сме ние", каза в предаването "Още от деня" на БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той настоява у нас да бъдат достигнати нивата на имунизация в съседните страни и даде пример Република Северна Македония. Тя започнала процеса месец и половина след нас, а сега има 35% ваксинирани, а при нас са 19%.

"Има проблем с доверието в институциите, има силни анитваксърски настроения, но кажете ми къде в Европа пуснаха лекари да говорят глупости по телевизиите? Къде ги канеха на диспути през вечер и мътеха главите на хората", ядоса се доц. Кунчев.

Още веднъж се обяви за задължителна ваксинация за определени групи хора, както е в много страни по света.

"Не може да се правим на най-демократичните в света и да казваме, че не демократично задължителното ваксиниране за някои професии. Най-демократичните държави Гърция, САЩ, Франция, Италия го направиха. Има решения на съдилища, че това не нарушава правата на човека", смята Кунчев.

Той съобщи, че в събота и неделя ще се проведе събор на Българския лекарски съюз в зала с 3000 места, но ще присъстват 400 делегати.

"Лично ще изпратя проверка от РЗИ да установят има ли хора в залата без сертификати. За всички събития, ако се приеме да се провеждат със сертифицирани, няма ограничения за броя участващи", допълни Кунчев.

Каза, че у нас едва 6-7% от хоспитализираните с COVID са имунизирани и под 1% от починалите и приетите в интензивните отделения са имунизирани.

С началото на учебната година доц. Кунчев каза, че не очаква да пламнат училища и да се достигнат стойности, които да доведат до прекъсване на занятията в цели области или в държавата.