Британски съд обмисля да връчи документи по делото на принц Андрю

https://www.24chasa.bg/novini/article/10184984 www.24chasa.bg
Принц Андрю СНИМКА: РОЙТЕРС

Висшият съд в Лондон обяви, че ако е нужно, ще предприеме действия, за да връчи на британския принц Андрю документите по заведено в САЩ дело срещу него от жена, която го обвинява в сексуално насилие, извършено преди две десетилетия, съобщи Ройтерс, цитирани от БТА.

Принцът, който е син на британската кралица Елизабет Втора, е обвинен, че е насилил Вирджиния Джюфре, когато тя е била 17-годишна. Тя твърди, че по същото време е била изнасилвана и от финансиста Джефри Епстийн.

Принц Андрю (61 г.), който е херцог на Йорк, отхвърля обвиненията. Адвокатите му определят делото като "безпочвено".

Миналата седмица адвокатите на Джюфре казаха,че са опитали да връчат документите по иска й на принц Андрю, като са ги оставили при полицай в дома му в южната част на Англия. Защитниците на херцога уведомиха американския районен съд в Манхатън, че документите не са били надлежно връчени според английските закони и Хагската конвенция.

Говорител на Висшия съд в Лондон посочи, че въпросът как се връчват съдебните документи по искове от различни юрисдикции е уреден в Хагската конвенция, която изисква исканията да бъдат одобрявани от съответния орган във всяка страна.

"Адвокатите на госпожица Джюфре предоставиха вече информация на Висшия съд и той прие искането по Хагската конвенция", се посочва в изявление на говорителя. В него се уточнява, че правната процедура още не е задвижена и съдът ще се намеси, ако двете страни не решат въпроса помежду си, като се споразумеят.