Димитър Шивачев: “Софийски имоти” разработва паркинг с 300 места в “Надежда” и нов спортен парк в “Горубляне”

https://www.24chasa.bg/novini/article/10185042 www.24chasa.bg
Един от вариантите за визията на новия паркинг в столичния район “Надежда”.

Доказахме, че сме общинско дружество с потенциал, което реализира полезни за града и хората проекти, казва в интервю изпълнителният директор на “Софийски имоти” ЕАД

 

Димитър Шивачев
Димитър Шивачев

- Г-н Шивачев, в последните години “Софийски имоти” вече се свързва с най-новия парк в София - “Възраждане”, и с аквапарка, който изградихте, а не със скандалния имидж, който дружеството имаше преди години. Как направихте тази трансформация?

Така ще изглежда бъдещият

спортен парк в “Горубляне”.

СНИМКИ:

“СОФИЙСКИ ИМОТИ”
Така ще изглежда бъдещият спортен парк в “Горубляне”. СНИМКИ: “СОФИЙСКИ ИМОТИ”

- С много усилия, упорита работа на целия екип и с реализираните с подкрепата на Столичния общински съвет проекти, които са изцяло насочени към това да бъдат в полза на софиянци и да правят столицата още по-красива и зелена. Несъмнено най-разпознаваемият резултат от работата на “Софийски имоти” е парк “Възраждане”. Първата част от него реализирахме през 2016 г., а през 2019 г. го разширихме и изградихме и аквапарка. За 5 г. “Софийски имоти”

инвестира над

15 млн. лв. в

облагородяване

на цялата зона

Парк “Възраждане” и едноименният плувен комплекс се превърнаха в предпочитано място за жителите на района и работещите в околността. Паркът е оживена зона за разходки, срещи и игри, а само от началото на тази година при строго спазване на всички противоепидемични мерки комплекс “Възраждане” има над 75 хил. посещения. Друга притегателна точка е водоналивният кът за минерална вода, който е достъпен 24 часа в денонощието.

Не по-малко значими са и усилията, които дружеството влага в съдебна защита на имотите, които стопанисва. Показателен пример са спечелените дела, с които защитихме терена, върху който след това изградихме разширението на парк “Възраждане”.

Спечелихме и съдебните дела за терена, върху който бе разположен ресторант “Македонска среща”, а също и терен от 3,6 дка в “Слатина”. Спечелихме и делото за изваждане на автокъща “Капитолия” от Борисовата градина. Въпреки че намериха вратички в закона, за да забавят предаването на общинския имот, ние ще направим всичко необходимо да защитим интересите на Столичната община и да върнем терена на софиянци.

“Софийски имоти” помогна да бъдат

спасени от

застрояване

терени в

“Младост”,

“Лозенец” и “Подуяне”. Върху терен на дружеството като част от мерките за насърчаване на инвестициите от Столичната община предстои да бъде построено разширение на детска болница. Подпомагаме и изпълнението на програмата на общината за строителство на детски градини - по предложение на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова с решение на СОС през юли от капитала на дружеството бяха извадени 3 терена, на които ще се построи детска градина. Очакваме да приключат градоустройствените процедури, за да предоставим още един терен с площ 10 дка за детска градина в “Младост”.

Вярвам, че с дейността си през последните години доказахме, че сме общинско дружество с потенциал, което реализира полезни за града и хората проекти и това ни мотивира да продължаваме да разработваме нови.

- Над какви нови проекти работи “Софийски имоти”?

- В момента работим паралелно по няколко инвестиционни намерения: за изграждане на открит етажен паркинг в район “Надежда”, за създаване на един малък спортен парк със зона за обществено обслужване в квартал “Горубляне”, за реализиране на комплекс със спортни игрища в квартал “Младост”, проучваме и възможностите за изграждане на подземен паркинг в “Лозенец”. Всички тези обекти са върху терени на дружеството, като основната ни цел е тези проекти да допринесат за подобряване на градската среда и условията на живот в тези райони. Първите два проекта вече са в по-напреднала фаза, а другите са на етап градоустройствени процедури и предпроектни проучвания.

- Разкажете повече за паркинга в “Надежда” и спортния парк в “Горубляне”?

- По инвестиционното намерение за изграждане на открит етажен паркинг в квартал “Надежда” работим от началото на годината. Районът е предимно жилищен, но към сградите не са предвидени надземни и подземни гаражи, което превръща повечето обществени пространства и зелени площи в места за паркиране. Проектът е с обществена значимост за решаване на един от проблемите, пред които е изправена Столичната община, и с важно въздействие върху създаването на устойчива градска среда. Изготвихме предпроектна концепция в различни варианти, които представихме пред жителите на района, за да ги запознаем с идеята и да чуем тяхното мнение. Съобразихме се с получените препоръки и становища и изготвихме техническо задание. Вече е в ход процедура по избор на изпълнител за изготвяне на технически инвестиционен проект. Планираме паркингът да осигури около 300 места, включително и за зареждане на електрически автомобили, да бъде напълно автоматизиран, а прилежащият терен да бъде облагороден.

По проекта за спортен парк в “Горубляне” също работим съвместно с жители на квартала, които обосноваха нуждата от неговото изграждане. Освен зелените пространства в него ще има няколко зони - за

стрийт фитнес,

за катерене

и за обществено обслужване, алея за ролери, детска площадка и кът за почивка. Изготвихме няколко варианта за разпределение на пространствата, които бяха публикувани на страницата на квартала в социалните мрежи. Съобразявайки се с получените мнения, определихме разположението на отделните елементи, което беше ключово, за да продължим със следващите стъпки, по които работим в момента.

Работим с огромно желание по тези проекти, защото очакваме те да окажат положително влияние върху двата квартала.