Председателят на фондацията на принц Чарлз подаде оставка

https://www.24chasa.bg/novini/article/10185243 www.24chasa.bg
Британският принц Чарлз СНИМКА: Ройтерс

Председателят на фондация, основана от британския принц Чарлз, подаде оставка днес след разкрития в британския печат, че организацията е приела стотици хиляди евро от руски дарител, предаде Франс прес, цитирани от БТА.

Шотланският регулатор на дейностите на благотворителните организации започна разследване, след като вестници написаха, че принцът на Уелс е пратил писмо с благодарности на Дмитрий Леус за предложението да дари над 500 000 лири (584 000 евро) на фондацията на принца миналата година. Съобщава се, че престолонаследникът е предложил среща, след като отмине коронавирусната пандемия, на руския бизнесмен, слабо известен на широката общественост.

Според в. "Сънди таймс" фондацията на Чарлз, чиято централа е в Шотландия, е получила първоначално 100 000 лири, но етичната комисия на фондацията е отхвърлила пълната сума, притеснена от произхода на парите.

Дъглас Конъл, председател на фондацията, заяви, че е "шокиран и ужасен от съобщенията на вестника, че нечестни дейности може да са се случвали в и около фондацията". "Нито аз, нито другите членове на борда на директорите имахме информация за която и да е от тези дейности и започнахме строго и независимо разследване", увери той. Въпреки това Конъл отстъпи под натиска и подаде оставка.

Оставката му беше подадена 10 дни, след като Майкъл Фосет, бивш асистент на принц Чарлз, се оттегли временно от поста си на генерален директор на същата фондация, докато продължава разследването за негови връзки със саудитския бизнесмен Махфуз Марей Мубарак бин Махфуз. Фосет е заподозрян, че е използвал влиянието си, за да позволи на бизнесмена, предоставил щедри дарения за благотворителни проекти, свързани с британската корона, да получи почести, съобщават в. "Сънди таймс" и "Мейл он сънди". Според в. "Сънди таймс" 51-годишният Махфуз е бил удостоен със званието Командир на ордена на Британската империя от принц Чарлз по време на частна церемония в Бъкингамския дворец през 2016 г., събитие, което не е било отбелязано в официалния списък на кралските ангажименти