20 почетни творци и шампиони на София

https://www.24chasa.bg/novini/article/10185261 www.24chasa.bg

20 бележити творци, музиканти, артисти, общественици и олимпийски шампионки, зарадвали цяла България през това лято, получиха днес най-високото звание на столицата и станаха нейни почетни граждани.

Сред тях са директорът на Народния театър Мариус Донкин, началникът на клиниката по хирургия на ВМА проф. Никола Владов, световноизвестният актьор Димитър Маринов, развял българския флаг на сцената на оскарите през 2019 г., след като филмът “Зелената книга” грабна приза за най-добър филм, и др.

Лично номинирани за приза от кмета на София Йорданка Фандъкова са диамантените ни момичета от ансамбъла по художествена гимнастика, треньорките им Весела Димитрова и Михаела Маевска, председателят на Българската федерация по художествена гимнастика Илияна Раева, както и още една от олимпийските ни шампионки - Стойка Кръстева с треньора Борислав Георгиев.

Заради пандемията обаче процедурата по гласуването на званията се забави и традиционното връчване на отличията на празника на София няма да се състои на самия 17 септември. Днес общинските съветници гласуваха всяка номинация за присъждане на почетните звания.

Какво заявиха част от почетните граждани пред "24 часа":

Максим Ешкенази, диригент:

Чакам отдавна тази чест, това е моят град!

Много съм благодарен на всички, които са гласували да ме удостоят с тази чест. Чакам това от много време, защото това е моят град, обожавам го, а възможността е един път в живота. Братовчед ми Веско Ешкенази получи това отличие преди две години. Той е първият в семейството, аз ще съм втори. Силно съм развълнуван от факта, че ще стана почетен гражданин на София. Това е хилядолетен град, в който ние сме мимолетен момент, и ако можем нещо да оставим, ще съм щастлив.

Обичам “Младост”, там съм израснал. И старата Сердика, харесвам центъра, царския дворец, магическите жълти павета, които са уникална характеристика на София. И парковете, разбира се. Лека-полека започна този град да се възражда, като феникс, и расте, но не старее.

Анри Кулев, художник, карикатурист и режисьор:

Да бъдеш забелязан сред 2 милиона достойни хора - това е голяма отговорност

Това е голямо внимание към скромната ми особа. За мен е чест, задължаващо и респектиращо. Да бъдеш забелязан сред 2 милиона достойни хора, е отговорност. Бих добавил - не съм достоен.

Любимите ми софийски маршрути са свързани с рисуването.

От къщата ни на ул. “Тунджа” до старата Градска библиотека, където беше редакцията на в. “Средношколско знаме”. Там сега е хотел и библиотеката остана само върху фасадата му като контур, като добра метафора. Това е пътят на моето детство. Юношеството ме водеше до Полиграфическия комбинат - там бяха редакциите на вестниците “Стършел” и “Народна младеж”. Целият ми смислен живот като възрастен човек премина в Киноцентъра “Бояна”, където беше анимационната студия “София”. За мен тези маршрути обединяват града, крепят моята индивидуалност, връщат ми спомените.

Васил Банов, актьор:

“Ожених” се за столицата през 1967 г.

За наградата? Впечатлен съм и се вълнувам! Дали аз съм този, който трябва да я получи? Но щом така са преценили хората...

“Ожених” се за София през 1967 г.! И съм ѝ верен до ден днешен! Обичам София. Сериозен, хубав град и прогресира в много посоки. Голям град!

Любимото ми място е кв. “Младост 4”, където живея. Иначе съм роден в Карлово. А обичаното място - Борисовата градина, където има театрална сцена. Там съм играл много години. Много е ретро и имам много приятни спомени. В парка играех и тенис. Имаше фантастични кортове. Добри бяхме с ракетите.

Хайгашот Агасян, композитор:

Трогнат съм, усещането е като ракета, която полита в Космоса

Аз? Почетен гражданин на София? Шашнат съм. Седнах! Много се радвам, това е голяма чест! Изненадан съм и трогнат...

Чувствам се както излита ракета и полита нагоре в Космоса!
Никъде другаде не съм живял освен в центъра на София... До първия светофар, поставен в България, на ъгъла на улиците “Дондуков” и “Раковски”. Винаги съм свързвал София с музикалното училище, зала “България”, концертите в НДК. Обичам да има памет. Много емоционално е в този град.

А наградата? Това задължава. Изисква доверие, дисцилина и взискателност от човек, мислещ за този наш прекрасен град. Това ме прави по-милеещ. Летя по улиците. По моите софийски улици, които преброждам пеша. По-усмихнат и по-ведър. Това ме окрилява. Всеки ден минавам покрай черквата “Св. София” и Паметника на Незнайния воин... Святи места. Как да не се поклоня и да не почитам град с тези паметници? Нашата история. Поклон!

Камелия Тодорова, певица:

Обичам столицата - тук съм родена

Радвам се много за тази титла. Въодушевена съм и мисля, че съм достигнала възрастта, в която да я получа.

Обичам София, защото съм родена тук, израснала съм тук. Живяла съм на Орлов мост, на “Дондуков” и “Раковски”, а сега - в кв. “Лагера”. Всичко изглежда добре, красиво е, но няма къде да се разхождаме. Много са местата, които обичам, например парковете.

Мариус Донкин, директор на Народния театър:

Няма достатъчно силни думи за любовта ми към София

София е мястото, което ме е формирало като човек, като философия, като проявления и в професията ми, и в духа ми.
София е нещо, което доразви роденото във Варна. Каквито и думи да употребя, те ще са малки за уважението и любовта ми към София. Отдавам всичките си сили за този град.
Благодаря на Столичната община, че ме подкрепя в много начинания.
Нека да бъдем добронамерени, да бъдем единни. Да бъдем готови да си прощаваме, за да бъдем заедно - това е моят поздрав към всички софиянци днес.

Стойка Кръстева, олимпийска шампионка:

Стойка Кръстева
Стойка Кръстева

Езерото в “Дружба” е част от пътя към титлата

Аз и треньорът ми ставаме почетни граждани на София, но това е признание за труда на много хора, които стоят зад успеха. Развълнувани са много хора, които са винаги до мен. А аз съм щастлива и горда.

В София обичам зелените и водните пространства. Понеже живея в “Дружба”, най-любимо ми е езерото там. На езерото премина и част от моята олимпийска подготовка, когато започнаха да се поразхлабват мерките. Това специално за мен място също е важна част от пътя към олимпийската титла.

Очаквайте продължение - какво заявиха олимпийските шампионки - диамантените момичета от ансамбъла на България по художествена гимнастика, както и Илияна Раева за получените звания.