Пещера в Мисури с древни рисунки беше продадена на търг

https://www.24chasa.bg/novini/article/10185265 www.24chasa.bg
Снимката е илюстративна. СНИМКА: PIXABAY

Пещера в щата Мисури с древни индиански рисунки на повече от 1000 години бе продадена на търг, критикуван от водачите на племето осейдж, които се надяваха да я купят, за да "защитят и опазят това най-свято място", съобщи Асошиейтед прес.

Клиент предложи 2,2 милиона долара на частните собственици на т.нар. "Картинна пещера" ведно с 43 акра хълмист терен около нея край гр. Уорънтън, на стотина километра западно от Сейнт Луис.

От аукционната къща, организирала търга, съобщиха, че купувачът предпочел да остане анонимен. Семейството от Сейнт Луис, които притежава терена от 1953 г., го е използвало основно за лов.

Пещерата била място за свещени ритуали и погребения на индианците. В нея има над 290 праисторически глифа, което я прави "най-голямата колекция от многоцветни рисунки на коренното население в Мисури", както бе представена пещерата от аукционната къща.

Керъл Диас-Гранадос и съпругът й Джеймс Дънкан от двадесет години изследват пещерата и са автори на книга за нея. Дънкан изучава устната история на племето, а Диас-Гранадос е изследовател в отдела по антропология на университета "Вашингтон" в Сейнт Луис.

"Продажбата на търг на свещено място за американските индианци отправя погрешно послание. Все едно да се продаде Сикстинската капела", каза Диас-Гранадос.

Племето осейдж определи продажбата като "сърцераздирателна". "Предците ни са живели в този район 1300 години. Това е наша земя. Стотици хиляди наши предшественици са погребани в Мисури и Илинойс, включително в Картинната пещера", се посочва в изявление.

В пещерата има рисунки на хора, животни, птици и митични създания. Диас-Гранадос казва, че за изображенията са използвани различни материали и техники