Българо-гръцка тренировка по охрана на въздушното пространство ще се проведе утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/10185335 www.24chasa.bg
Самолет „Спартан“ от състава на ВВС Снимка Архив

На 16 септември 2021 г. ще се проведат съвместните полети "Green Bridge - 2021", в които българските екипажи на самолети МиГ-29 от състава на авиобаза Граф Игнатиево и гръцките F-16C/D от състава на 337-ма ескадрила на авиобаза Лариса ще усъвършенстват действията си по приемане и предаване на самолет-нарушител във въздушното пространство на двете страни. Това съобщиха от Министерството на отбраната.

Съгласно сценария военно-транспортен самолет С-27J "Спартан" на гръчките ВВС ще изпълни ролята на отклонил се от полетния план пътнически самолет (самолет-нарушител).

В първата част от тренировъчните действия "нарушителят" трябва да бъде прехванат от дежурните екипажи на гръцките изтребители, съпроводен и предаден на българските дежурни екипажи. Те от своя страна ще изпълнят задачата по Air Policing, като принудят самолета да кацне на българско военно летище.

Във втория етап от съвместната тренировка "нарушителят" ще бъде предаден във въздуха от българските изтребители МиГ-29 под контрол на двойка F-16. Тяхната задача ще бъде да го съпроводят за кацане на указано гръцко летище.

Действията ще се осъществят с реално приемане и предаване на управлението на екипажите от съответните национални Центрове за управление и докладване. Целта на съвместните полети, които се провеждат за осма поредна година, е постигането на по-добра координация и оперативна съвместимост и повишаване на подготовката на екипажите по точно изпълнение на съгласувани по време и място полетни задачи.