Фондация подновява 100 км маркировка на туристически маршрути на Витоша и 72 км за колела

https://www.24chasa.bg/novini/article/10185386 www.24chasa.bg
Столичният кмет Йорданка Фандъкова показва наградата, с която София е обявена за световна столица на спорта за 2024 г.

“София - европейска столица на спорта” за няколко години преобрази инфраструктурата на планината

Градът ще носи титлата “Световна столица на спорта” през 2024 г.

Новата зона за шейни на Витоша, обособена от фондация “София - европейска столица на спорта”.
Новата зона за шейни на Витоша, обособена от фондация “София - европейска столица на спорта”.

 

Фондация подновява 100 км маркировка на туристически маршрути на Витоша и 72 км за колела

Витоша е най-голямото богатство на София. В това са убедени от фондация “София - европейска столица на спорта”. През последните години освен куп събития в града усилията бяха насочени към подобряването на туристическата инфраструктура в планината, занемарена от години.

На 9 юни миналата година в присъствието на кмета Йорданка Фандъкова и председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков бе подписано споразумение между фондацията и ръководството на Природен парк “Витоша”. В представения план за действие до 2023 г. са включени

подновяване на

маркировката на

100 километра

туристически маршрути и 72 километра такива за планинско колоездене.

Поставено е началото на поетапното маркиране на нископланинската обиколна пътека (НОП), обикаляща планината по хоризонтала с приблизителна височина между 800 и 1000 м над морското равнище. Това е една от най-използваните пътеки във Витоша. Нейното идейно планиране е заложено още в генералния паркоустройствен план от 1955 г. заедно с още две обиколни пътеки - среднопланинска и високопланинска.

При маркирането на обиколните маршрути туристите ще срещат освен обичайната лентова маркировка със символ в син цвят и табелка с надпис и двупосочна стрелка - една новост в планинското маркиране на туристически маршрути у нас.

Поради вандалски прояви голяма част от поставените указателни табели за велосипедни трасета липсват, което на практика създава предпоставка от загубване, попадане в нежелан или недопустим район за велосипеди в планината.

При премаркирането на велосипедните маршрути съществуващите насочващи информационни табели ще се допълват на необходимите места и с марка в триъгълна форма. Марката е насочен символ по посока на движението за маршрута с основен (отговарящ на маршрута цвят) и допълнителен бял цвят.

Към момента са маркирани 37 км пешеходни маршрути и 32 км вело-трасета.

Фондацията финансира и

възстановяването

на 11 чешми,

които вече работят и се ползват от любителите на планината.

Обновена бе сцената пред хижа “Алеко”, две тоалетни на Златни мостове, премахват се препятствия по пътеките и много други. По инициатива на фондацията бяха подменени рухналите заслони на спирките по шосето към хижа “Алеко” и на обръщателното ухо преди Щастливеца.

Фондацията обособи първата зона за шейни. Тя работи през цялата минала зима и с аниматори всеки уикенд.

Рехабилитирани бяха пътните артерии към Златни мостове, хижа “Момина скала”, Игликина поляна, Ветровала и Офелиите. Така хората имат по-лесен и комфортен достъп за спорт и туризъм до планината.

Съвместно с федерацията по алпинизъм и катерене бе стартиран проект за възстановяване на заслона в местността Комините, който е един от знаковите в планината.

Фондация “София - европейска столица на спорта” финансира

издаването на

справочник,

който да представи всички възможности за спорт, отдих и почивка на Витоша. Негов автор е изтъкнатият български алпинист и преподавател в НСА Дойчин Боянов, който е посветил години в изследване и разработване на темата. Книгата е уникална с информацията, която предоставя на туристи, спортисти, клубове и посетители. За първи път на едно място са събрани всички необходими данни, маршрути, техники, алгоритми, пътеки - цялата богата палитра от знания, помагащи ни да опознаем и опазим планината.

Съвместно с НСА и ПП “Витоша” бе инициирано организирането на “Споделени игри”, в които ученици и младежи подпомагат хората със специални нужди в желанието им да спортуват и да живеят активно. Вече трета година събитието събира стотици деца през юни на Витоша.

С над 10 000 лева бе подпомогната инициативата “Витоша - достъпна за всички”, като бяха осигурени нови специализирани уреди и люлка за хора със специални потребности на Игликина поляна.

Подготвено е споразумение с Югозападното държавно предприятие за рехабилитация и възстановяване на туристическа инфраструктура.

Край Меча поляна

пък ще бъде

обособена зона

за планинско

колоездене

заедно с федерацията по този спорт, където вече имаме сериозни успехи.

В съответствие с приоритетите на Столичната община фондация “София - европейска столица на спорта” създаде работна група за анализ на съществуващите проблеми, свързани с целогодишния достъп до Природен парк “Витоша”, която вече втора година обединява представители на институции, федерации и организации, свързани с развитието и опазването на туристическата инфраструктура в планината.

Над 20 събития на фондацията са свързани с планината, за да може повече хора да бъдат сред природата и чистия въздух.

А преди 2 седмици София получи титлата “Световна столица на спорта” за 2024 г. Отличието се присъжда благодарение на мащабната и активна дейност, която бе развита в града като европейска столица на спорта през последните години. Титлата “Световна столица на спорта” е въведена от ACES Europe в сътрудничество с ЮНЕСКО и Комисия по спорта към Европейския парламент.