Хюман райтс уоч: Болсонару заплашва демокрацията в Бразилия

https://www.24chasa.bg/novini/article/10185437 www.24chasa.bg
Бразилският президент Жаир Болсонару СНИМКА: Ройтерс

Президентът на Бразилия Жаир Болсонару заплашва демокрацията в страната с атаките си срещу Върховния съд и избирателната система на Бразилия. За това предупреди неправителствената организация Хюман райтс уоч в сряда, цитирана от АФП.

"Той провежда кампании за сплашване на Върховния съд, сигнализира, че може да се опита да отмени изборите през 2022 г. или по друг начин да откаже на бразилците правото да избират своите лидери и да наруши свободата на изразяване на критиците си. Той не оттегли недоказаното си твърдение, че избирателната система на Бразилия е ненадеждна", посочва организацията.

В началото на септември световни лидери предупредиха, че Болсонару и неговите съюзници може би планират военен преврат, който "ще застраши демокрацията в Бразилия", предаде "Индипендънт". В отворено писмо, около 150 депутати, министри и бивши президенти от 26 държави алармираха за потенциален бунт на 7 септември, по подобие на този в Капитолия на САЩ.

Лидерите настояват, че Болсонару е подкопал демократичните институции през последните седмици.

Сред подписалите писмото бяха Хосе Луис Родригес Сапатеро, бивш премиер на Испания, и Фернандо Луго, бивш президент на Парагвай, Ернесто Сампер Пизано, бивш президент на Колумбия, Манон Обри, френският кандидат за президент и евродепутат, американският лингвист и социален критик Ноам Чомски и 21 британски депутати, включително бившият лидер на Лейбъристката партия Джеръми Корбин.

Последните социологически проучвания показаха, че около 60% от избирателите няма да подкрепят Болсонару на изборите през 2022 г. поради лошото му управление на пандемията COVID-19.