Столичани очакват заплати над 2000 лв., предпочитат хоум офиса

https://www.24chasa.bg/novini/article/10185452 www.24chasa.bg
Най-трудно работодателите намират добри програмисти. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Най-добре платени са аналитиците на база данни - получават над 9000 лв.

В следващите 5 г. ще се търсят 10 хил. IT специалисти

Заплата над 2000 лева чисто, гъвкаво работно време, хоумофис и повече свободно време за семейството си. Това са най-честите предпочитания на софиянци, които са си търсили работа от началото на годината, показват данни на Агенцията по заетостта.

Работодателите са подали 367 оферти, в които предлаганото възнаграждение е над 3000 лева. Най-високите заплати в столицата се взимат в IT сферата. Началната заплата от 9467 лева е предложена за аналитик на база данни. Следващите най-добре платени оферти са за ръководители или мениджъри на отдел, като работодателите са плащали над 7600 лева за тези длъжности.

5000 лева пък

е било стартовото

възнаграждение

за координаторите

За програмисти възнагражденията са около 4000 лв. (Виж графиката.)

Средната заплата в столицата през март е 2068 лева, въпреки пандемията тя продължава да расте. През януари тя бе 1976 лева, а през февруари - 1922 лева.

В пандемията част от безработните предпочитат сигурна и постоянна работа, дори и с по-ниско заплащане, за да погасяват кредити, обясняват експертите на Агенцията по заетостта.

Безработицата в столицата през юли е била едва 1,7%, докато в страната тя е била 5,2%. През първите шест месеца на годината в бюрата по труда в столицата са имали регистрация и са търсили работа среднодневно 15 955 души. През летните месеци те се свиват до малко над 11 хил., обясняват експертите.

През първите седем месеца на годината четирите софийски бюра по труда са помогнали на 15 764 безработни, заети, учащи и пенсионери да открият своето ново работно място. От тях 20,1% са започнали работа в сектора на търговията, 18,3% - в преработвателната промишленост, 8,3% - в хотелиерството и ресторантьорството, 7,2% - в административни и спомагателни дейности, 5,6% - в строителството.

Най-много работни места са предлагани за охранители, помощници в ресторанти и оператори в кол центрове.

Според резултатите от анкетното проучване при регистрацията си в столичните бюра по труда за периода 13 март 2020 г. – 31 юли 2021 г. 16 500 софиянци са заявили, че са загубили работа си заради пандемията. Или това са близо 29% от регистриралите се безработни в този период, показва статистиката на Агенцията по заетостта. През месеците на извънредна епидемична обстановка и различните по тежест ограничения отпадаха от заетост предимно хора от сферата на персоналните услуги, показват проучванията на бюрата по труда в София.

4031 работодатели пък са поискали помощ по мярката 60/40, като по този начин са запазили 71 000 работни места. Най-често по нея са кандидатствали шефове на ресторанти и заведения за бързо обслужване, както и тези на питейни заведения.

През следващите 12 месеца работодателите в София са заявили, че

ще им трябват

50 761 работници

и специалисти

Най-търсени ще са строители, монтажисти, програмисти, счетоводители и електротехници, показва проучването на потребностите на работодателите от работна сила.

През следващите от 3 до 5 години най-търсени за бизнеса ще бъдат специалистите с висше образование от области на администрация и управление, информатика и компютърни науки и икономика. Най-трудно работодателите намират добри програмисти и счетоводители. В следващите 5 г. в София ще се търсят 10 860 души в направление “Информатика и компютърни науки”.

Работодателите са заявили, че

ще им трябват

над 5 хил.

компютърни

инженери

и такива по комуникационна техника. Това обаче е двойно по-малко от заявените потребности през 2020 г.

Над 5000 икономисти ще бъдат нужни на бизнеса в столицата през следващите 5 г.

Докато търсенето на специалисти със средно образование най-често ще е по специалностите търговия на едро и дребно, строителство и хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг. Така на пазара на труда ще се търсят 10 хил. продавачи и 12 хил. строители.

Следваща COVID криза пък няма да откаже 36% от работодателите в София да търсят нов персонал. Докато 24% ще свият търсенето наполовина.

Проучването показва, че 70% от началниците в столицата искат служителите им да имат административни умения и да могат да работят с новите технологии. Близо

90% държат

работниците им да

са дисциплинирани

Всеки четвърти работодател посочва, че най-важно качество на служителите е те да бъдат инициативни и предприемчиви. На дигитална компетентност държат 15%, а общуването на чужди езици е плюс за 6,5% от шефовете.