Рио де Жанейро въвежда здравни паспорти

https://www.24chasa.bg/novini/article/10185760 www.24chasa.bg
COVID-19 СНИМКА: Пиксабей

От днес в сила влиза здравен сертификат за достъп до емблематични места в Рио де Жанейро - туристическата столица на Бразилия, както и до културни обекти и спортни зали, предаде Франс прес.

Сертификатът може да се представя на хартия или на мобилния телефон. Първоначално беше планирано въвеждането му да започне от 1 септември, но кметството го забави с 15 дни поради технически проблеми в приложението на здравното министерство, показващо сертификата, припомня АФП. Здравният пропуск е задължителен в спортните зали, много популярни сред местните жители, както и в кина, театри, концертни и конферентни зали. Той обаче не се изисква в баровете и ресторантите, предава БТА.

Вчера кметът на Рио Еудардо Паез заяви на официална церемония, че ваксинационният сертификат е "важен, за да може градът да се върне към нормалното, за да може хората да посещават отново обществените места".

Мярката беше въведена на 1 септември в Сао Пауло, най-големият град в страната, който също като Рио де Жанейро беше засегнат тежко от коронавируса.

Тази вечер се очаква на митичния стадион Маракана 20 000 зрители, представили документи за ваксинация, да присъстват на четвъртфиналите на Купата на Бразилия. Резултатите от събитието ще позволят да се направи оценка на възможността за връщане на публиката на спортните обекти. Възможно е обаче присъствието на публиката да бъде отменено в последната минута със съдебно решение.

В Рио жертвите на коронавируса са близо 30 000, а равнището на смъртност достига 439 души на 100 000, доста над средното за страната (280 на 100 000). Бразилия, с близо 580 000 починали, е втората по брой на жертвите страна след САЩ.